Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия официално обяви за открити изотопи след взрива в Северодвинск


Гражданин протестира срещу укриването на информация пред граската управа в Северодвинск
Гражданин протестира срещу укриването на информация пред граската управа в Северодвинск

Руската държавна метеоролигична агенция обяви, че е открила няколко радиоактивни изотопа в проби, които е взела след инцидента във военната база в северния регион Архангелск.

"Росхидромет" разпространи съобщение, че е открила стронций, барий и лантан в пробите от района на град Северодвинск. Според агенцията обаче няма опасност за хората като цяло.

Инцидентът от 8 август в северния руски регион Архангелск, при който загинаха поне пет човека и бяха ранени още няколко, предизвика опасения от замърсяване на атмосферата, особено след отчетения скок в нивата на фоновата радиация.

"Аз съм напълно убеден и имам пълно основание, за да потвърдя липсата на каквито и да е фактори, застрашаващи живота на хората в района на Архангелск, както на 8 август, така и днес", каза губернаторът на региона Игор Орлов, цитиран от "Интерфакс".

"Няма жители на региона или медицински специалисти, които да са били изложени на радиация след инцидента", добави Орлов.

Някои американски представители заявиха, че са сигурни в наличието на радиоактивни елементи след инцидента, а много анализатори се насочиха към ядрената крилата ракета, чиято разработка Путин обяви преди година.

Бяло море, на което се намират корабостроителницата и столицата Архангелск, бе забранено за плуване и риболов заради присъствието на токсично ракетно гориво.

След инцидента имаше съобщения за паника сред населението и изкупуване на опаковките с йод в град Северодвинск.

"Росхидромет" обяви, че се е образувал облак от инертни радиоактивни газове, образувани в резултат на разпадане на изотопи, и че облакът е причина за скока в нивата на радиация в Северодвинск.

Изотопите са стронций-91, барий-139, барий-140 и лантан-140, с период на полуразпад съответно 9,3 часа, 83 минути, 12,8 дни и 40 часа, обяви още агенцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG