Връзки за достъпност

Извънредни новини

Норвегия съобщи за повишена радиация до границата с Русия


Семейство се разхожда по брега на Бяло море край Северодвинск
Семейство се разхожда по брега на Бяло море край Северодвинск

Радиация в ниски концентрации е измерена в Норвегия – държавата, най-близко до руския град Северодвинск, където на 8 август се взриви при изпитания ядрен двигател за свръхзвукова ракета. Това съобщи норвежката дирекция по радиационна защита и атомна безопасност.

В проби, взети на 9-12 август в Сванховде, в северната част на страната, е установен радиоактивен йод в ниски концентрации, съобщава Радио „Свобода”.

Те не представляват заплаха за здравето на човека, се казва в информация на дирекцията. Ако във въздуха не се намерят други радиоактивни вещества, освен йод, вероятно става дума за отделяне на отпадъци от фармацевтични предприятие, се казва още в съобщението на норвежките власти.

Засега те не са в състояние да определят дали появата на радиоактивен йод се дължи на инцидента на руския военен полигон в Архангелска област.

Станцията в Сванховде се намира недалеч от границата с Русия. Радиационният фон в момента там е нормален.
Според руския клон на екологичната организация „Грийнпийс” радиоактивният йод-131 може да попадне в атмосферата при ядрени аварии, подобни на тази, случила се край Северодвинск. Смята се, че в резултат на експлозия там е бил разрушен малък атомен реактор, монтиран на ракета, уточнява Радио „Свобода”.

Седем души загинаха при инцидента, петима от тях служители на руската държавна корпорация „Росатом”, която управлява цивилните и военни ядрени мощности на Русия. Руската метеорологическа служба съобщи за кратко 16-кратно увеличаване на радиационния фон в Северодвинск в деня на взрива, който в последствие се е нормализирал.

Смята се, че експлозията е станала при изпитания на руската крилата ракета 9М730 "Буревестник", но това не е потвърдено от руските официални власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG