Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваклин се оплака на Цацаров и Гешев от публикация, свързваща го с Гешев


Александър Ваклин със Сотир Цацаров, Иван Гешев и Мария Шишкова

Основният свидетел по делото срещу Десислава Иванчева Александър Ваклин се е оплакал на главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му Иван Гешев и Мария Шишкова от опити за „системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му“. Като пример строителният предприемач е посочил публикация на сайта „Биволъ“ „с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев“.

Това се разбира от съобщение на сайта на държавното обвинение, в което се казва, че срещата е проведена по искане на Ваклин.

Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор“, е цитиран Ваклин да казва в съобщението на прокуратурата.

Единственият кандидат за главен прокурор е Иван Гешев – същият, за когото се отнася статията на „Биволъ“, и който е присъствал на срещата, за да изслуша Ваклин. Като ръководител на Специализираната прокуратура той ръководеше показния арест на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка.

„Главният прокурор и неговите заместници заявиха своето разбиране към изложените от г-н Ваклин проблеми и посочиха, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права“, се казва още в съобщението.

„Биволъ“ разкрива във въпросната публикация, че фирма на Александър Ваклин е строила сградата, в която жената, с която съжителства единственият кандидат за главен прокурор, Иван Гешев, е купила апартамент на цена под данъчната оценка. Сайтът се позовава на финансови отчети от Търговския регистър. Публикацията е определена от прокуратурата като „дирижирана медийна кампания“.

В прессъобщението на държавното обвинение се казва също, че според Ваклин не е публикуван отговорът му. От „Биволъ“ обаче посочват, че това не е вярно. На сайта може да се намери публикацията от 7 август, в която е поместен и отговорът на Ваклин.

Това не е първата публикация в този дух на сайта на държавното обвинение. Преди седмица прокуратурата заклейми сайта "Медиапул", посочвайки, че журналист от екипа му е извършил "вандалски акт" като е сравнил действията на обвинителите при случай с мъж, хванат да пише обидни и нецензурни думи върху некролог на починал следовател, и при разлепените риживе некролози на тогавашния член на съвета Камен Ситнилски.

По-рано прокуратурата поиска Прокурорската колегия на ВСС да реагира на „тенденциозни и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации“ на „определени медии“, свързани с масовата подкрепа от прокурорите в цялата страна за номинацията на Иван Гешев. Става дума за статия в „Капитал“ със заглавие „Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев“ и във в. „Сега“, озаглавена „Франтишек – път към висшето прокурорско общество“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG