Връзки за достъпност

Извънредни новини

Измъчван и оставен да умре. ЕСПЧ осъди Русия за смъртта на Сергей Магнитски


Жена държи плакат със снимка на Сергей Магнитски и надпис "Загинал в борбата с крадливата система"
Жена държи плакат със снимка на Сергей Магнитски и надпис "Загинал в борбата с крадливата система"

Какво се случва с един адвокат, когато разкрие престъпна схема и подаде сигнал в полицията? В случая на Сергей Магнитски – арестуват го, държат в затвора го в продължение на близо година с обвинение за престъплението, за което е съобщил. В крайна сметка той умира при съмнителни обстоятелства и без да получи медицинска помощ, а разследването на смъртта му не е довежда до присъди.

Във вторник Европейският съд за правата на човека в Страсбург публикува дългоочакваното си решение по делото „Магнитски и други срещу Русия“. Съдът реши, че Русия е нарушила правото на живот, правото на свобода и сигурност, правото на справедлив процес и презумпцията за невинност, както и забраната за изтезания в случая на Магнитски.

Процесът обединява две жалби до Съда в Страсбург – тази на самия Сергей, подадена няколко месеца преди да почине в затвора и поддържана от вдовицата му, и тази на майка му Наталия, подадена през 2012 г. Москва е осъдена да плати 34 хиляди евро на ищците.

Със своето решение ЕСПЧ потвърждава важни детайли за обстоятелствата около задържането и смъртта на Сергей Магнитски, както и за липсата на пълно разследване на смъртта му в Русия. Решението е и удар за Кремъл, който от години твърди, че няма нарушения на държавни служители по случая.

Разкрилите корупционни схеми трябва да си платят

Случаят, който преобръща живота на специалиста по данъчно право Сергей Магнитски е този, който го среща с финансиста Уилям Браудър - най-големия чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., когато фондът му „Хермитидж кепитъл“ е определен като „заплаха за националната сигурност“. Щом разбира, че офисът на фирмата му е обискиран и са иззети документи и печати, Браудър се свързва 36-годишният Магнитски, който има репутация на безпогрешен специалист.

Сергей е местен над 20 пъти между различни затвори и оставен шест седмици без лекарства при остеохондоза и съмнения за панкреатит

Няколко месеца по-късно три от фирмите, притежавани от инвестиционния фонд на Браудър, са обвинени в укриване на данъци. Сергей Магнитски открива, че документите, конфискувани от офиса на „Хермитидж кепитъл“, са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Изтеглени са обратно вече платени данъци на стойност 230 милиона долара. Финасистът и адвокатът му веднага се обръщат към властите.

Вместо да разследва обстоятелствата около прехвърлянето на фирмите, прокуратурата повдига обвинения срещу двамата за данъчни измами. Браудър остава извън Русия, а Магнитски е арестуван на 24 ноември 2008 г. Задържането му под стража е продължено няколко пъти с мотива, че обвиненият може да се укрие или да напусне страната. Местен е поне 20 пъти между различни затвори.

Оставен да умре без медицинска помощ

На 14 май 2009 г. Сергей се обръща към лекаря на затвора с остра болка в гърба и гърдите. Диагностициран е с остеохондроза, предписани са му обезболяващи и диклофенак. Болките на затворника се задълбочават, разпространяват се и към корема. След няколко неуспешни опита да бъде приет за преглед в болницата на затвора, изследванията показват уголемен панкреас, което свидетелства за инфекция. Планирана е операция, която така и не се осъществява, защото той е преместен в друг затвор. Следващите шест седмици той не получава никакви лекарства, пише в документите по делото. Тогава той и адвокатите му се обръщат към различни институции, но помощ не идва. Подават и жалбата си до ЕСПЧ.

Часове преди да умре Магнитски изпада в прихическа криза. Усмиряван е с белезници и гумена палка от служители на затвора

Единственият обвиняем по делото, образувано след смъртта на Магнитски, е лекарят във втория затвор, който впоследствие е оправдан. Той е отказал да помогне на Сергей, защото в затвора нямало оборудване. По-късно той е диагностициран с остър панкреатит и малко след това пак е преместен в друг затвор. Същия ден той е изпаднал в тежка психическа криза, пише в документите по делото. Служители на затвора му слагат белезници. Свидетели разказват, че полицйски инспектор се е опитал да усмири болния човек с гумена палка. Вечерта на същия ден Магнитски умира. Като причина за смъртта е посочена сърдечна недостатъчност и токсичен шок.

В решението си ЕСПЧ посочва, че на Магнитски не е била оказана адекватна медицинска помощ и това е довело до смъртта му, като така е нарушено правото му на живот. Съдът признава, че адвокатът е държан при нечовешки условия в затвора и е бил измъчван преди да умре. Адекватно разследване на обстоятелствата около смъртта му не е проведено, се казва още в решението на ЕСПЧ.

Историята на Сергей е повод за приемане на закон на негово име в САЩ, който налага запор на имуществото на нарушители на човешките права в Русия и им забранява да влизат в САЩ. По-късно беше приет такъв закон, който се отнася за целия свят. Редица други държави също приеха режими за санкциониране на нарушители на човешките права, носещи името на руския адвокат.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG