Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е на крачка от ключови промени в Изборния кодекс като стъпка към ЕС


Председателят на украинския парламент Андрий Парубий реагира на приемането на промените в Изборния кодекс на второ четене
Председателят на украинския парламент Андрий Парубий реагира на приемането на промените в Изборния кодекс на второ четене

Председателят на парламента на Украйна подписа приети промени в Изборния си кодекс, с който партийните листи ще станат отворени и ще се премахнат едномандатните избирателни райони. Ключовите текстове бяха приети от Върховната рада на Украйна през юли.

Промените, които ще влязат в сила през декември 2023 г. ако бъдат подписани от президента Володимир Зеленски, са ключово изискване на Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС, ратифицирано през 2014 г.

Приемането на новия изборен кодекс идва след 5 години отлагане. Още през 2014 г. парламентът, избран след събитията на Евромайдана, постигна споразумение с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и с Венецианската комисия за предприемане на реформи, като целта беше да се увеличи устойчивостта на демокрацията в страната.

Промените регламентират нови процедури за президентски, местни и парламентарни избори, но основната промяна ще бъде за последните. След 2023 г. бъде премахната смесената пропорционално-мажоритарна система, при която половината от народните представители се избират на базата на гласуване за политическите партии, а другата половина след гласуване в едномандатни райони.

Досега законът позволяваше партийните листи да съдържат имената само на първите петима кандидати, което бе критикувано от редица институции като липса на прозрачност и даващо възможност на партиите да продават места на хора, които впоследствие получават имунитет. С приетите промени тази възможност отпада. Подобна бе и ситуацията в едномандатните избирателни райони, в които честа практика беше купуване на гласове за кандидати, подкрепяни от влиятелни местни политически или икономически субекти.

Следващите редовни парламентарни избори през октомври 2023 г. ще бъдат проведени по старата избирателна система, ако преди това не бъдат гласувани нови промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG