Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин предложи на Ердоган да купи руски изтребители СУ-57


Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган инспектират руски изтребител СУ-57
Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган инспектират руски изтребител СУ-57

Руският президент Владимир Путин се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган във вторник. Двамата лидери са обсъдили потенциално партньорство в сферата на отбраната. Путин заведе Ердоган на демонстрация на изтребител СУ-57, един от най-модерните във въоръжението на руската армия.

„Това ще отвори нови възможности за взаимодействие, от което полза ще имат и двете страни“, каза още Путин.

Русия вече няколко пъти предложи на Турция да купи руски изтребители. Тов стана след като Анкара беше изключена от САЩ от проекта за разработка на изтребител F-35. Причината беше, че Турция реши да купи руската противоракетна система С-400.

НАТО се безпокои, че руската противоракетна система ще събира информация за бойните самолети от най-ново поколение и така ще бъдат компрометирани отбранителните сили на Алианса. Така Турция няма да има възможност да купи обещаните 100 изтребители.

Двамата президенти са обсъдили и ситуацията в Сирия. „Заедно с турския президент очертахме взаимни стъпки в борбата за неутрализиране на терористичните гнезда в Идлиб и нормализирането на ситуацията в Сирия“, каза Путин.

След избухването на конфликта в Сирия Русия и Иран застанаха на страната на президента Башар ал-Асад, докато Турция подкрепи бунтовнически групи.

Стотици бяха убити, а десетки хиляди избягаха от домовете си и се насочиха към турската граница, откакто сирийската власт, заедно със съюзниците си от Русия, започна офанзивата си в Идлиб през април. От Анкара са притеснени, защото бежанската вълна може да предизвика хуманитарна криза. От началото на конфликта през 2011 г. досега Турция е приела над 3.6 млн. човека от Сирия.

Срещата Путин-Ердоган е подготовка за по-широките преговори между Русия, Турция и Иран. Двамата лидери ще се срещнат заедно с президента на Иран Хасан Рохани на 16 септември в Анкара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG