Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналист избяга от иранска делегация и потърси убежище в Швеция


Амир Фазел е бил част от делегацията на външния министър Мохамад Зариф (на снимката) по време на бягството си
Амир Фазел е бил част от делегацията на външния министър Мохамад Зариф (на снимката) по време на бягството си

Ирански журналист е избягал от журналистическата делегация, придружаваща външния министър Мохамад Джавад Зариф по време на обиколката му в Европа и е потърсил убежище в Швеция, съобщиха местните власти, цитирани от Си Ен Ен.

Амир Тохид Фазел, който е работил за държавна медия, е потърсил закрилата на властите в Швеция, след като негов колега му се обадил, за да го предупреди, че от иранските служби са го потърсили в офиса му със заповед за арест.

Преди време Фазел е публикувал списък с „високопоставени членове на иранското правителство“, които притежават второ гражданство в страни, които са считани за врагове на Иран като САЩ, Англия и Канада. По думи на журналиста пред негови шведски колеги, той е публикувал малка част от много по-дълъг списък, получен от държавен източник, след което правителството е обявило, че ще предприеме правни действия срещу него.

„Знаех, че ще дойдат за мен“, каза той пред шведската STV.

Властите в Швеция потвърждават, че той е подал молба за пребиваване, но не и за убежище. Те изтъкват, че при подаване за молба за убежище информацията не се оповестява публично. Иранските власти отказват коментар по темата.

За да успее в начинанието си Фазел е трябвало да се измъкне от опеката на 48-те агенти по сигурността, които са част от делегацията на Зариф, което, по негови думи, е било трудна задача.

След неговото бягство, което се е случило преди седмица, жена му е била освободена от работата си, а детето му има проблеми да се запише за училище. „Ситуацията се отразява много тежко на семейството ми“, каза още той пред шведски медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG