Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътната агенция откри обори и сметища под 120 моста в България


Импровизирани обори, складиране на сено, както и всякакъв вид битови и строителни отпадъци са открити под мостовете на републиканската пътна мрежа от проверяващите от агенция "Пътна инфраструктура". До инспекцията се стигна след като мост на магистрала "Струма" беше повреден от пожар, пламнал в сметището под него.

Проверката е установила незаконни сметища и дори отглеждане "на едър рогат добитък" в 120 случая от инспектирани 3808, каза шефът на АПИ Георги Терзийски. Голяма част от нарушенията са под съоръжения, които са в населените места или в непосредствена близост до тях.

Санкцията за нарушителите - физически лица, е от 200 до 500 лв., а за юридическите - от 1000 до 3000 лв. В случай, че не бъде установено кой е нарушителят, разчистването ще се извърши за сметка на бюджета на агенцията. По думите на Терзийски необходими ще са около половин милион лева.

Тези средства пък ще бъдат удържани от перото на АПИ за ремонт на пътищата, за изкърпване на настилките, за обновяване на маркировката на второкласната и третокласната мрежа и за обезопасяване.

През летните месеци някои замеделски стопани използват пространството под мостовете за временно складиране на бали със сено и слама или за отглеждане на кокошки и овце. Пространството под съоръжение над река Бели Вит на път III-3701 в Тетевен е било обособено за отглеждане на животни като мястото е било оградено с греди, дъски и талашитени плоскости. Близо до него има и кокошарник, става ясно от проверката. Обособени пространства за отглеждане на животни са открити и под моста в село Крушаре на път II-53 Сливен - Ямбол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG