Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия се размина с изборите: нов кабинет на „Пет звезди“ и Демократическата партия начело с Конте


Лидерът на движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо
Лидерът на движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо

Популисткото движение „Пет звезди“ и Демократическата партия се споразумяха да формират ново правителство, а Джузепе Конте да остане премиер на Италия, съобщават световните агенции.

"Днес уведомихме президента на републиката, че е постигнато политическо споразумение с Демократическата партия Джузепе Конте да получи отново мандат като премиер", каза лидерът на „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо. Той добави, че правителството, което ще бъде сформирано, ще търси продължителен мандат.

Преговорите между политическите противници „Пет звезди“ и Демократическата партия продължиха няколко дни и бяха доста напрегнати. ДПА коментира, че засега тяхната цел – избягване на предсрочни избори, на които се очаква победа на напусналата управлението крайнодясна партия „Лига“, водена от Матео Салвини - изглежда осъществена. Все пак остава несигурно гласуването на евентуалното бъдещо правителство в италианския парламент.

В четвъртък Конте се среща с президента Серджио Матарела, след което ще започне формирането на кабинета си. Бившият и вероятно бъдещ министър-председател не е част от политическа партия, но се смята, че е близък до „Пет звезди“.

Според анализатори евентуалното ново правителство на Италия се очаква да бъде много по-благосклонно към ЕС, в сравнение с тона, който беше задаван докато Матео Салвини беше част от властта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG