Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той прецени грешно." Оставката на премиера на Италия може да не доведе на власт точно Матео Салвини


Премиерът Джузепе Конте (дясно) подаде оставка във вторник в реч, изпълнена с критики към Матео Салвини (ляво)
Премиерът Джузепе Конте (дясно) подаде оставка във вторник в реч, изпълнена с критики към Матео Салвини (ляво)

Преди 18 месеца евроскептичната партия „Лига“ на Матео Салвини се яви на парламентарни избори в Италия в обединение с „Напред, Италия“ на Силвио Берлускони и още две по-малки партии. Противно на очакванията, крайнодясната „Лига“ спечели най-много гласове от т. нар. десен блок и побърза да се освободи от партньорите си като влезе в коалиция с антисистемното движение „Пет звезди“.

Въпреки очевидните различия между двете формации, управлението на коалицията издържа малко повече от година. До 9 август, когато Салвини обяви, че коалицията се е разпаднала и поиска провеждане на предсрочни парламентарни избори през октомври. Настоящият вътрешен министър и вицепремиер даде да се разбере, че вече се чувства достатъчно силен и иска да се освободи от коалиционния си партньор. И този път партията му е готова да управлява сама.

Този път обаче успехът на предприетата от Салвини маневра не изглежда напълно сигурен. Министър-председателят Джузепе Конте се опита да бламира плановете на Салвини като подаде оставка във вторник. Така топката остава в ръцете на президента Серджо Матарела. Вариантите са създаване на служебно правителство или търсене на устойчива коалиция в сегашния състав на парламента. Колкото и невъзможна да изглеждаше такава доскоро, разговори вече се водят. И шансът Салвини вместо да създаде еднопартийно правителство, да остане в опозиция, не е съвсем нищожен.

Защо Салвини е толкова уверен

Откакто коалиционното правителство начело с Джузепе Конте е на власт, подкрепата за оглавяваната от Матео Салвини партия „Лига“ непрекъснато расте. На изборите през март 2018 г. тя спечели 17,4% от гласовете, докато антисистемното движение „Пет звезди“ на Луиджи ди Майо получи подкрепата на 32,7% от гласувалите. На европейските избори през май „Лига“ получи 34,3% от гласовете, докато коалиционният ѝ партньор събра 17,1%. Според Италианския социологически институт, ако има предсрочни избори през октомври, партията на Салвини ще ги спечели с близо 40% от гласовете. Ето защо искането за нови избори на Матео Салвини изглежда логично.

Седмица след като самият той внесе искане за вот на недоверие, лидерът на „Лига“ направи обратен завой с неочаквано предложение. Той поиска предсрочните избори да бъдат отложени за след като бъде приета конституционна реформа, с която броят на депутатите в италианския парламент да бъде намален от 945 на 600 в двете камари.

Махаме 345 места и тогава отиваме на избори“, каза вътрешният министър преди седмица. Експерти, цитирани от Ройтерс, изтъкват, че подобна реформа би отнела дълго време и може да изисква провеждане на референдум. На практика предложението на Салвини значи правителството на „Лига“ и „Пет звезди“ да управлява още поне година.

Възниква логичният въпрос защо Матео Салвини подкрепя реформа, от която преди се е дистанцирал, на коалиционен партньор, с когото е обявил, че се разделя, дни след като поиска предсрочни избори възможно най-скоро.

Задава ли се лява коалиция?

Възможен отговор предлагат внезапните сигнали за сближаване между движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия.

Бившият премиер Матео Ренци, който твърдо се противопоставяше на коалиция с „Пет звезди“ докато беше лидер на Демократическата партия, препоръча на колегите си да работят с движението на Луиджи ди Майо, за да „осуетят амбициите на Салвини“. Настоящият лидер на партията Никола Дзингарети каза в понеделник, че партията му иска предсрочни избори или формиране на „силно правителство с мандат за реформи“ – изказване, възприето от анализаторите на Апенинския полуостров като сигнал за евентуално сближаване с движение „Пет звезди“.

Основателят на движение „Пет звезди“, комикът Бепе Грило, който доскоро бе остър критик на Демократическата партия, нарече „Лига“ „варвари“ и посъветва партията си да потърси възможност да я извади в опозиция. Ръководството на партията се събра в неделя във вилата на Грило, за да обсъди кризата. На събранието е прието изявление, в което се казва, че „Пет звезди“ не смята вече „Лига“ за надежден партньор – отново сигнал, че движението отказва да сътрудничи занапред с партията на Салвини.

Източник на Ройтерс от Демократическата партия вече потвърди, че двете формации разговарят за евентуална бъдеща коалиция. Друг високопоставен представител на партията е заявил пред агенцията: „Смятам, че всички сме готови да опитаме да формираме ново правителство, което да изкара мандата докрай.

Салвини прецени грешно. После осъзна, че е направил грешка и сега се опитва да я поправи“ с предложението за конституционна реформа, коментира пред „Политико“ източник от евроскептичната „Лига“. „Целта е да се предотврати коалиция между „Пет звезди“ и Демократическата партия, въпреки че това може да значи отлагане на изборите с поне година“, коментира източник от правителството.

След като Джузепе Конте подаде оставка, въпосът за такава коалиция неминуемо ще излезе на дневен ред. Предстои да стане ясно дали разговорите между двете партии ще се увенчаят с успех и дали партията на Силвио Берлускони би се включила в подобен формат или би подкрепила „Лига“. Не е сигурно и дали подобна коалиция ще получи широка подкрепа от гражданите на Италия.

Ако това не стане, президентът Серджо Матарела вероятно ще се опита да формира служебно правителство, което да изготви и приеме бюджета. Това е особено чувствителен момент за Италия, която е втората страна в ЕС с най-голям държавен дълг след Гърция и с непрекъснато нарастващ бюджетен дефицит. След това вероятно биха се провели предсрочни парламентарни избори.

Събитията обаче очевидно не се развиват точно както Матео Салвини си е представял, когато поиска предсрочни избори. Дали крайната му цел - да стане премиер на Италия - ще бъде осъществена обаче все още е рано да се каже.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG