Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" призова Франция да отхвърли иска на прокуратурата срещу "Биволъ"


Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов
Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов

Правозащитната журналистическа организация „Репортери без граници“ призова френските власти да отхвърлят Европейската заповед за разследване на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, която бе издадена от българската специализирана прокуратура. В позиция, публикувана на официалния й сайт, организацията посочва, че разрешаването на разпит на Чобанов може да изложи на риск тайната на източниците и да наруши правата му.

„От българската прокуратура се опитват да злоупотребят с европейски механизъм за съдействие, за да сплашат изявен разследващ журналист“, каза завеждащият юридическия отдел на „Репортери без граници“ Пол Копен. Той коментира също, че изпълнението на заповедта би могло да доведе не само до нарушаване на тайната на източниците на Чобанов, но и до нарушаване на собствената му свобода на изразяване, което е и причината за призива към френските власти да не го позволяват.

Според френското законодателство съдия може да откаже да съдейства за изпълнението на Европейска заповед за разследване, издадена от друга държава, ако реши, че са налице фактори, несъвместими с Европейската конвенция за правата на човека.​

Заповедта от специализираната прокуратура беше издадена във връзка с разследването срещу „ТАД груп“ заради хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП). Според „Репортери без граници“ е възможно от българската прокуратура да поискат конфискуването на документи, електронни устройства, както и сървърите на „Биволъ“, които съдържат поверителна информация, свързана с разследванията на медията.

Асоциацията на европейските журналисти – България също изрази позиция, че "следи с особено внимание действията на прокуратурата, свързани с журналисти, доколкото това може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и смразяващ ефект на автоцензура в колегията“.

“Не познавам Бойков, не познавам “ТАД груп, не съм комуникирал с тях”, каза Чобанов след издаването на заповедта от специализираната прокуратура ”Говорил съм с анонимен хакер, който предупреди, че Комисията за защита на личните данни е пробита. След като разговарях с него и получих доказателсва, предупредих КЗЛД за теча, а те го запушиха. Вследствие получихме благодарствено писмо”.

Към момента в ареста, по обвинение в тероризъм, се намира собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров, а със същото обвинение остават и двама служители във фирмата Кристиян Бойков и Георги Янков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG