Връзки за достъпност

Извънредни новини

Урсула фон дер Лайен в София: Ние сме 100% зад България


Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет в София
Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет в София

Новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна в София на посещение, свързано с изслушването на кандидатите за еврокомисари, както и за да се запознае с приоритите и очакванията на страните членки.

„През последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на колегиума на Европейската комисия… С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети и очаквания“, каза Фон дер Лайен на премиера Бойко Борисов на пресконференция преди официналното начало на срещата им. Председателят на ЕК отбеляза постиженията на България по отношение на заетостта и отбеляза факта, че държавата има бюджетен излишък.

"Изключително важно е да се инвестира в цифровизацията, образованието, защото младите хора изграждат бъдещето ни. Да инвестираме в научно-изследователските дейности и иновации", добави още тя.

По време на пресконференцията в Министерския съвет Фон дер Лайен подчерта също и необходимостта от обединение в Европа и постигането на баланс в рамките на Общността заради предизвикателствата пред Съюза, като открои дигитализацията, демографските промени, промяната в климата, сигурността и изтъкна, че трябва да се намери ново начало по отношение на миграцията.

„Сто процента сме зад България и ако искаме устойчива идея, разчитаме на България за действия“, каза тя.

„Много хубаво си схванала това, което е приоритет на нашето правителство и с удоволствие в нашето портфолио бихме работили за него“, отговори на думите на гостенката си българският министър-председател. Според Борисов Европа е отчела миналогодишното председателство на ЕС от страна на България и ролята й по въпросите, свързани със Западните Балкани. Той подчерта също, че Западът е длъжен да инвестира „много пари“, за да може да бъде повишена квалификацията и конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа, както и от Балканите.

Борисов отново критикува медиите за това, че не бива да се спекулира с евентуалните ресори, които могат да поемат комисарите от различните страни, както и техните договорки и искания. Преди седмица премиерът реагира ядосано на появилата се в „Политико“ информация, че страната ни е поискала ресор „Земеделие“ в новата комисия.

"За какво ни е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направим с ресор "Земеделие", каза тогава Борисов, заявявайки, че България е поискала ресор "Киберсигурност".

Посещението на Фон дер Лайен в България е част от консултациите, които тя провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди пълният състав на новата Еврокомисия да бъде представен за одобрение пред Европейския парламент. Работата на новата ЕК трябва да започне на първи ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG