Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е новият премиер на Украйна Олексий Хончарук


Избраният за нов министър-председател на Украйна Олексий Хончарук
Избраният за нов министър-председател на Украйна Олексий Хончарук

Върховната рада на Украйна избра новия министър-председател на страната. Това е 35-годишният Олексей Хончарук. Той беше подкрепен от 290 от общо 450 депутати. За избирането му бяха достатъчни и само гласовете на основаната от президента Володимир Зеленски партия "Слуга на народа", която разполага с 254 места в парламента.

Хончарук беше предложен за поста от президента Зеленски, чиято партия спечели предсрочните парламентарни избори на 21 юли. Три месеца по-рано той спечели втория тур на президентските избори срещу предишния държавен глава Петро Порошенко. ​

Кой е Хончарук?

Олексий Хончарук е на 35 години. През по-голямата част от професионалната си кариера работи като адвокат. Става съдружник в кантора, която е специализирана в сделки с недвижими имоти. Основава неправителствената организация БРДО, чиято работа се фокусира върху предложения за реформи, основно в сферата на финасите и икономиката. Самата организация е била финансирана от ЕС.

През май тази година Хончарук стана част от кабинета на новоизбрания президент Володимир Зеленски. Това обаче не е първият му опит за активно участие в политическия живот. През 2014 г. той се кандидатира за народен представител, но не е избран. По-късно Хончарук работи и като съветник към екоминстерството на Украйна.

Какви са плановете му?

Хончарук е приеман за новак в политиката. Затова всички очакваха първите му думи пред парламента.

„Ще бъде много трудно за това правителство. Всички знаете за тези проблеми, които имаме в страната: това са дълговете, които сме наследили. Това е обективна реалност - догодина ще харчим всяка трета гривна за обслужване на дълга. Това е разрушената инфраструктура - всеки ден има авария с локомотив. Няма смисъл да споменавам за пътищата ни. Комуналните ни услуги са в ужасно състояние, а в някои градове отопляваме атмосферата - над 50% от топлината отива във въздуха“, каза той.

Според Хончарук скъпите суровини и липсата на доверие са основните причини за ниския икономически растеж. Той постави като ключова цел пред своето правителство осигуряването на по-евтино кредитиране.

Новият премиер обеща разговори с централната банка за намаляване на лихвите, но подчерта, че ще уважава независимостта на регулатора. Хончарук обяви и предстоящо посещение на мисия на МВФ, с който се надява да договори "три-четири годишна програма за сътрудничество".

Кои ще са другите нови лица?

Заедно с номинацията на Хончарук за министър-председател от партията на Зеленски предлагат назначения и за още няколко от ключовите постове в държавата. Друг член от канцеларията на президента - Руслан Рабошапка, е предложен за генерален прокурор. „Слуга на народа“ предлага и Иван Баканов за ръководител на Службата за сигурност, Вадим Пристайко за външен министър, Андрей Загорднюк за министър на отбраната. Оксана Маркова, която бе другият евентуален кандидат за премиер, за министър на финансите и Володимир Бороядски за министър на бъдещото обединено министерство за младежка политика, култура и спорт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG