Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството предлага различна минимална работна заплата по сектори


министърът на труда и социалната политика Бисер Петков
министърът на труда и социалната политика Бисер Петков

Правителството готви нов механизъм, с който да се въведе минимална работна заплата по сектори. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БТА.
"Знаете, че и сега минималната работна заплата е минимален осигурителен доход за голяма част от дейностите и професиите", каза Петков. Според него разговорът трябва да продължи за създаване на механизъм за договаряне на минимални заплати по икономически дейности, което обаче не може да стане за 2020 година.

В последните четири години национално представителните организации на бизнеса се обявиха против минималните осигурителни доходи, които те смятат за отживелица.

Според работодателите административно определяните прагове се разминават драстично с икономическата ситуация в сектори и предприятия и с производителността на труда. Бизнесът смята, че съществуващия в момента подход увеличава сивия сектор.

Работна група ще направи през есента предложения за промяна на трудовото законодателство, каза Петков. Той участва в откриването на форум "Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място".
Форумът се организира от Конфедерация на труда "Подкрепа". Министърът каза, че работната група, която работи в момента по въпросите за колективното трудово договаряне, ще разгледа и темата за сумираното изчисляване на работното време по искане на синдиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG