Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Сдобих се с нова професия”. Александрина Пендачанска и нейното "предай нататък"


Александрина Пендачанска
Александрина Пендачанска

“Сдобих се с нова професия”, казва Александрина Пендачанска часове преди един специален концерт, който нейни ученици ще изнесат в Археологическия музей в Созопол. Нарича го “нещо между урок и концерт”.

Събитието е резултат на една седмица усилена работа и много емоции в рамките на майсторския клас на оперната певица, проведен в рамките на празниците на изкуството "Аполония". Пред Свободна Европа тя сподели, че тези няколко дни са били истинско вдъхновение както за учениците, така и за нея.

“Имаше 20 кандидати, които изпратиха техни видеозаписи. Избрах седем, които са в активен певчески статус. Не избрах млади, защото си дадох сметка, че няма как да допринеса за това кратко време. Избрах момичета, които вече са напред с материала, за да можем в тези няколко дни да надградим нещо”, коментира Пендачанска пред Свободна Европа. Майсторският клас е бил и “някаква проба” за самата оперна певица.

“Едно е чисто теоретично да си представяш, че някой ден може да предадеш знанията си и съвсем друго е да видиш дали действително е така. Исках да видя дали това преподаване ми доставя удоволствие, дали мога да бъда полезна”. Пендачанска казва, че е щастлива, че е успяла да предаде знания на младите таланти.

“Аз съм много благодарна и щастлива, че ми се довериха да поработим и се надявам да съм успяла да додам нещо към това, което те вече са направили”. Гласовете им можете да чуете в петък вечер от 19 часа в Археологическия музей в Созопол.

Александрина Пендачанска е родена е на 24 септември 1970 г. в София. Дъщеря е на оперната певица Валери Попова и внучка на диригента и цигулар Саша Попов. Завършила е Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Едва на 17 години дебютира с ролята на Виолета в операта “Травиата" на Джузепе Верди. Печелила е много награди от международни конкурси. Има три номинации за награда “Грами” - за участия в записите на „Агрипина“ и „Милосърдието на Тит”. Пендачанска е омъжена за журналиста Найо Тицин. Имат две дъщери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG