Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди по улиците във Великобритания срещу решението на Джонсън да спре работата на парламента


Недоволството на хората бе предизвикано от решението на кабинета, оглавяван от Джонсън, да спре работата на парламента за 5 седмици
Недоволството на хората бе предизвикано от решението на кабинета, оглавяван от Джонсън, да спре работата на парламента за 5 седмици

Хиляди хора в Обединеното кралство излязоха на протест срещу решението на министър-председателя Борис Джонсън да спре работата на парламента за 5 седмици, съобщи БиБиСи. Демонстрации се провеждат в Лондон, Манчестър, Лийдс, Йорк, Белфаст и десетки други градове.

С викове „Джонсън, лъжец, как не те е срам“ и „спрете преврата“, демонстрантите окупираха „Уайтхол“, а някои от тях достигнаха до кабинета на министър-председателя на „Даунинг стрийт“.

Част от организаторите на протестите заявиха, че акциите ще се проведат и в различни градове в Европа като Амстердам, Берлин и Рига.

Недоволството на хората бе предизвикано от решението на кабинета, оглавяван от Джонсън, да спре работата на парламента за 5 седмици. Критиците на този ход го виждат като начин дебат по темата за Брекзит без сделка да бъде избегнат, както и евентуално отлагане на напускането или нов референдум по въпроса.

Част от народните представители, които са против решението на правителството, също се включиха в съботните демонстрации.

„Борис Джонсън, това не е противопоставяне на парламента срещу хората, а на теб срещу хората“, каза по адрес на премиера, депутатът Джон Макдонъл.

Джонсън се изкачи на поста министър председател само преди няколко седмици, а едно от основните му обещания бе Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31 октомври с или без сделка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG