Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма кой да спре Брекзит без сделка. Британският парламент спира работа


Премиерът Бърис джонсън поиска замразяване ан работата на парламента
Премиерът Бърис джонсън поиска замразяване ан работата на парламента

Парламентът в Лондон ще спре да работи няколко дни след като депутатите се върнат от лятната си ваканция в началото на септември, съобщи Би Би Си. Той ще възобнови дейността си на 14 октомври – две седмици преди датата, на която Обединеното кралство трябва да излезе от Европейския съюз.

Това се случи след като премиерът Борис Джонсън поиска кралица Елизабет II да произнесе речта си, с която дава начало на новата парламентарна сесия, на 14 октомври, а тя се съгласи. Така народните представители няма да имат възможност да приемат законодателство, с което да спрат Брекзит без сделка.

Вероятно депутатите няма да имат време да внесат и гласуват вот на недоверие към кабинета на Джонсън, припомня Би Би Си. Те няма да могат и да гласуват ново споразумение за Брекзит, ако такова бъде договорено в последния момент.

Борис Джонсън пое ангажимент Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. В събота пък Гардиън разкри, че премиерът етърсил съвет от главния прокурор Джефри Кокс затова как може да замрази работата на парламента за 5 седмици.

Замразяването на работата на парламента, т.нар. пророгация, е остро критикувано, тъй като според противниците му по този начин народните представители няма да могат да бъдат част от отстояването на демокрацията в Обединеното кралство. Пророгацията е част от прерогативите на монарха. Практика е премиери да искат такава, за да отложат началото на парламентарна сесия, но никога досега за толкова дълъг период и с подобни мотиви.

Това е "оскърбление за конституцията", коментира председателят на Камарата на общините в парламента Джон Бъркоу. "Както и да е представено, искането за спиране на работата на парламента цели да спре депутатите да обсъждат Брекзит и да изпълнят задължението си да задават курса на страната", каза в рядко изявление председателят, който е член на партията на Джонсън.

В опит да предотвратят тежките последици, които биха настъпили при напускане без договорка с Брюксел, опозиционни партии, начело с лидера на лейбъристите Джереми Корбин, се събраха за да обсъдят евентуални действия, с които да спрат плана на министър-председателя по-рано днес. „Спирането на работата на парламента не е приемливо. Премиерът ни грабва демокрацията и я смачква, за да стигне до Брекзит без сделка“, каза той.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова народните представители да се обединят около спирането на плана, след като се завърнат от ваканцията си в парламента през следващата седмица. Според нея в противен случай сряда „наистина ще остане като черен в историята на демокрацията във Великобритания“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG