Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията във Великобритания се обединява срещу Брекзит без сделка


Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин

Британските опозиционни партии се споразумяха да работят заедно с цел предотвратяване на Брекзит без сделка, предаде Ройтерс. Вариантите, които са били обсъждани, включват приемане на специално законодателство, както и вот на недоверие срещу правителството.

Следващата седмица британският парламент се връща след лятната си ваканция, а очакванията са между народните представители да се разрази битка заради обещанието на министър-председателя Борис Джонсън да изведе Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври със или без сделка.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин беше домакин на среща, на която присъстваха още Шотландската национална партия, Либералните демократи, Зелената партия на Англия и Уелс и Независимата група за промяна.

След преговорите стана ясно, че въпреки партийните нагласи, Корбин се е съгласил да отложи евентуален вот на недоверие срещу правителството като крайна мярка след завръщането на парламента от почивка и да се потърси приемане на специално законодателство, забраняващо Брекзит без сделка.

Спешните мерки на опозицията идват след като "Гардиън" съобщи, че Борис Джонсън е търсил съвет от главния прокурор Джефри Кокс, относно евентуално замразяване на работата на британския парламент за 5 седмици, с което да премахне възможността за дебати и да предотврати ново удължаване на срока за напускане на ЕС.

Междувременно стана ясно, че премиерът на Великобритания няма намерения да отстъпва от идеите си за осъществяване на Брекзит. В телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Джонсън за пореден път е потвърдил, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да е условия, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на британското правителство.

„Премиерът обаче също така бе ясен, че ако Споразумението за оттеглянето не бъде преразгледано, а предпазният механизъм - премахнат, няма изгледи за такава сделка", каза още говорителят на Джонсън, визирайки казуса с предпазния механизъм на границата с Ирландия.

От разговора става ясно, че Юнкер е готов да изслуша конкретни предложения от страна на Великобритания, относно границата с Ирландия, но всички те трябва да са „съвместими със Споразумението за оттеглянето“, което вече е договорено. Подоба теза изказа и председателят на Европейския съвет Доналд Тукс, който представляваше 28-те страни на ЕС по време на срещата на Г-7, на която той също обсъди Брекзит с британския премиер. Малко по-късно от Брюксел за пореден път заявиха, че при Брекзит без сделка се очаква Обединеното кралство да изпълни всички поети финансови задължения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG