Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън иска алтернативно решение за ирландската граница в писмо до Доналд Туск


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Отпадане на предпазния механизъм за ирландската граница от споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз и замяната му с "алтернативни договорки", предложи британският премиер Борис Джонсън в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) предвижда, ако не бъде договорено търговско споразумение, което да предотврати въвеждането на мита и гранични проверки на единствената сухоземна граница на Великобритания, страната да продължи да спазва някои регулации на единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Тази клауза на договора, изготвен от правителството на Тереза Мей и преговарящите от Европейската комисия, е най-голямата пречка пред сключването на споразумение за Брекзит.

Брюксел заяви, че няма да се откаже от предпазния механизъм, а изтъкваният аргумент е, че освен икономическите рискове, възможната твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия може да разпали отново конфликта, разрешен с Белфасткото споразумение от 1998 г. Лондон смята, че ако се стигне до прилагането на предпазния механизъм, Великобритания ще загуби суверенитета си и ще бъда принудена да спазва редица правила на единния пазар, от който мнозинството граждани са гласували да излязат на референдума през 2016 г.

В писмото, публикувано от кабинета му, Джонсън отново изтъква, че предпазният механизъм е несъстоятелен, защото е антидемократичен и несъвместим със суверенитета на Обединеното кралство. Той обаче изтъква, че правителството му е готово да даде гаранции, че няма да има твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

"Правителството няма да въвежда инфраструктура, проверки или контрол по границата между Ирландия и Северна Ирландия. С радост ще поемем законово обвързващ ангажимент в тази посока и се надяваме, че и Европейският съюз ще го стори. Времето напредва. Обединеното кралство е готово да действа бързо и с оглед на постигнатото досега, се надявам че това важи и за ЕС", пише Джонсън до Туск.

Джонсън посочва още, че "Обединеното кралство и ЕС вече имат съгласие, че алтернативни договорки могат да бъдат част от решението". Според него най-конструктивният вариант е да се приемат гаранции, че търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС ще бъде постигнато в рамките на преходния период след Брекзит, за да не се стига изобщо до възможността за твърда граница между Великобритания и Ирландия.

"Предлагам предпазният механизъм да бъде заменен с поемане на задължение да се изработят такива договорки възможно най-бързо преди края на преходния период в рамките на бъдещите отношения", пише в писмото на Джонсън до Туск.

По-късно председателят на на Европейския съвет Донлад Туск отхвърли искането на Джонсън като нереалистично. "Тези, които са против предпазния механизъм и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят връщането на границата. Дори и да не го признават. Предпазният механизъм е гаранция срещу появата на физическа граница на остров Ирландия, докато не бъде намерена (подходяща) алтернатива", написа Туск в Туитър.

Говорителка на Европейската комисия заяви във вторник, че предпазният механизъм е единственото средство, посочено и от Лондон, и от ЕС, чрез което да бъде избегнато връщането на граничните проверки на остров Ирландия след Брекзит. "Писмото не предлага оперативно от юридическа гледна точка решение, чрез което да не допуснем връщането на физическата граница на остров Ирландия", каза Наташа Берто.

Борис Джонсън беше избран за лидер на Консервативната партия през юли с обещанието да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение. Кабинетът му пое ангажимент споразумение, в което присъства клаузата за предпазния механизъм, да не бъде разглеждано. Парламентът в Лондон вече три пъти отхвърли сделката на Тереза Мей, която съдържаше тази клауза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG