Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън обеща Брекзит без сделка на Хелоуин, 31 октомври


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Кандидатът за лидер на Консервативната партия и за следващ премиер на Великобритания, Борис Джонсън, обяви, че е напълно решен да изведе страната от Европейския съюз през октомври дори и без да има сделка. Джонсън все още е фаворит, въпреки пристигането на полиция след среднощен скандал с приятелката му,

В интервю за Би Би Си бившият кмет на Лондон отхвърли обвиненията на своя конкурент, външния министър Джеръми Хънт, че е „страхливец“, който бяга от дебати.

"Обещавам да излезем от ЕС на Хелоуин, на 31 октомври“, обяви Джонсън.

Той призова британците да се откажат от пораженческото чувство и сериозно да се подготвят за излизане без сделка. Въпреки това, Джонсън не бил привърженик на този вариант.

„Но е необходимо да го поставим на масата, за да получи Великобритания искания резултат“.

Той отново не изясни каква е позицията му по вече договореното плащане от 41,1 милиарда евро към ЕС.

„Мисля, че трябва да подходим творчески и да разгледаме различни варианти за това кога и как се плаща тази сума“, каза Джонсън.

Кандидатът за следващ премиер коментира, че има вариант за гарантиране на преминаване на границата между република Ирландия и Северна Ирландия без „големи проверки“.

"Нека ви кажа, че има прекалено много технически решения, които могат да бъдат използвани, за да нямаме проверки по границата“.

Експерти по международна търговия изразяват скептицизъм, че технологията може да разреши граничния въпрос. Преди седмица външният министър на Ирландия Саймън Ковни каза, че кандидатите за следващ премиер на Великобритания предлагат решения, „които не стъпват на реалността“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG