Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън води след първия кръг на изборите за нов лидер на консерваторите


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Бившият британски външен министър и кмет на Лондон Борис Джонсън получи най-много гласове на първия кръг от изборите за нов лидер на Консервативната партия, предават световните агенции.

„Доволен съм, че спечелих първото гласуване, но ни предстои още дълъг път“, каза Джансън, който бе едно от водещите лица в кампанията за напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания.

В гласуването за мястото, освободено от Тереза Мей, гласуваха общо 313 депутати от Консервативната партия. Джонсън получи 114 гласа, следван от министъра на външните работи Джеръми Хънт с 43, министърът на околната среда Майкъл Гоув с 37, бившият министър на Брекзит Доминик Рааб с 27 и други.

Резултатът от четвъртък доведе до отпадането на Андреа Ледсъм, Марк Харпър и Естър Маквей, които събраха по-малко от необходимите 17 гласа.

Следващият кръг от гласуванията ще се проведе на 18 юни, като процесът ще продължи докато торите не отсеят двама кандидати, измежду които ще избират всички 160 хил. членове на партията. Победителят от финалния тур ще бъде новият министър-председател на страната.

Още при обявяването на кандидатурата си Джонсън заяви твърдо, че иска страната му да напусне ЕС на 31 октомври с или без сделка с Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG