Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша иска санкции за Русия, докато Украйна не възстанови целостта си


Президентите на Полша и Украйна Анджей Дуда и Володимир Зеленски
Президентите на Полша и Украйна Анджей Дуда и Володимир Зеленски

Санкциите срещу Русия трябва да продължат до пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Това заяви президентът на Полша Анджей Дуда по време на среща с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

„Украйна трябва да възстанови териториалната си цялост, такава, каквато е била преди 2014 г. и да си върне контрола над "окупираните днес територии", преди всичко Крим, но и Донецка и Луганска област“, каза Дуда, цитиран от ДПА. Полският президент каза също, че подкрепя евентуалните близки отношения на Украйна с НАТО и Европейския съюз. Той отправи и предложение ранените в Донбас украински войници да бъдат лекувани в Полша заради добрата система на здравеопазване, с която се ползват военните в страната.

„Преразглеждането на санкциите може да бъде само във връзка с тяхното увеличаване“, заяви от своя страна Зеленски. Той също така отправи критики срещу планираното изграждане на газопровода „Северен поток 2“, който ще захранва Германия с газ от Русия. Според украинския президент този проект е „заплаха за Европа“.

Санкциите срещу Кремъл бяха наложени през 2014 г. заради нахлуването на полуостров Крим и последвалият референдум за присъединяване към Русия, който не е признат от редица държави, включително и от ЕС.

Украйна, Полша и САЩ постигнаха и договорка за подобряването на енергийната сигурност в региона, която е застрашена от евентуално прекъсване на газовите доставки от Русия, чрез доставката на втечнен американски газ.

Зеленски е на официално посещение в Полша по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война на 1-ви септември 1939 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG