Връзки за достъпност

Извънредни новини

80 години от началото на Втората световна война


Ветерани от войната по време на церемониите във Варшава
Ветерани от войната по време на церемониите във Варшава

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемониите за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Първото събитие се състоя в полския град Виелун, точно в 4:40 сутринта, когато се смята, че са започнали бомбардировките над града от страна на немската авиация.

"Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка“, каза по време на церемонията Щайнмайер.

Полският президент Анджей Дуда напомни,. че Втората световна война е започнала с военно престъпление. По негови думи умишлено са били нападнати цивилни, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

"Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?", каза Дуда. Той също така подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може подобно нещо да не се случва никога повече по света и заяви, че само истината може да „изцери раните“.

При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА. През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона полски евреи.

Редица световни лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел, американският вицепрезидент Майк Пенс, сред които бе и българският президент Румен Радев, се включиха в главнита церемония във Варшава. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отмени участието си в събитието заради приближаването на урагана Дориан до бреговете на страната му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG