Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 1 млрд. лева ще струват новите кораби за българския флот


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

До края на годината правителството ще сключи сделка за придобиване на два нови патрулни кораба за българския флот на стойност близо 1 млрд. лева. Това съобщи военният министър Красимир Каракачнов.

В процедурата за изпълнител са се включили 3 фирми – българската „MTG-Делфин“, “Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG” и италианската „FINCANTIERI”.

По данни на „Медиапул“ за фаворит се счита компанията от България. Тя бе на крачка от получаването на договора при предишния конкурс за същите кораби, на който бе единствен кандидат, но в последния момент се отказа. В полза на българската фирма се смята и коментара на Каракачанов, че основна тежест при избора ще има възможността поне един от корабите да бъде произведен в България.

Планът на военното министерство е да изплати плавателните съдове за девет години, но все още не е ясно дали това ще бъде възможно.

Военният министър коментира, че скоро се очаква завършването на третия голям проект за модернизацията на армията – закупуването на нови бронирани машини, възлизащ на 1,46 млрд. лева с ДДС.

През тази година парламентът одобри сделка за закупуването на 8 изтребители F-16 за 1,256 млрд. долара, които вече бяха преведени на американската Агенция за подпомагане в областта на сигурността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG