Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дамян Николов, който създава "килийно училище" за графити


Дамян Николов
Дамян Николов

Той е на 25 години, родом от Добрич. Завършил е химия и микробиология, а впоследствие е работил в международна софтуерна компания. Прекратява кариерата си в нея, защото установява, че работата му пречи да рисува. Казва се Дамян Николов и е създателят на единственото безплатно училище за графитъри в България.

Дамян казва за себе си, че се занимава от 10 години с рисуване, като през последните две си изкарва прехраната само с това – интериор и екстериор, като ползва всякакви материали и рисува върху всякакви повърхности. Той е изцяло фокусиран в заниманието си и дори се пита дали има нужда да споменава образованието си, "за да не се разводнява темата с изкуството".

"Когато започнах да рисувам графити осъзнах, че нямаше къде да се събираме с останалите артисти. Нямаше къде да обсъждаме идеи и общи проекти, да се обменят опит и знания", разказва Дамян за това как му е хрумната идеята за училището, което функционира официално от май месец тази година.

"Липсваше ми именно това – място, което хората, ангажирани с този вид изкуство да обитават, да се учат, и това да е организирано, да има някакъв ред", допълва той.

Училището за графитъри, което Дамян Николов създава, се намира във Варна и е напълно безплатно. Целта е да бъде общодостъпно и да няма възрастово ограничение за посетелителите му.

"В момента при нас идват да се учат всякакви хора от най-различни професии - дизайнери, други художници, програмисти", разказва той. Дамян обучава и ученици, а при него са идвали и деца на по пет - шест години. "Трудно им се задържа вниманието на най-малките. Затова най-подходящо е децата да идват от 10-годишна възраст нататък", обяснява художникът.

Освен него в училището предподават художници с различни умения. "Някой е добър в рисуването на портрети – показва рисуване на портрет. Друг има познания в областта на калиграфията – показва именно това. И така всеки може да се учи от другите и да става по-добър", разказва Николов. "Малко сме като килийно училище – всеки дава това, което умее. Килийно училище за графити".

Мястото, което обитава училището за графити, е предоставено безвъзмездно от бизнесмен. А материалите се купуват със средства от спонсори или са спечелени от работа по различни проекти. "Друга организация ни осигури плоскостите за рисуване, дариха ни маса, аз купувам консумативи", разказва Дамян.

Той не смята проекта си за завършен. "Реално още не е както искам да бъде. Работя по въпроса. Липсват материали, малко трябва да подобрим условията, да имаме добро осветление", допълва той.

Целите на Дамян обаче не са да развива само училището за графити. Наскоро той е организирал фестивал във Варна, посетен от хора от цяла България и от чужбина, като със съдействието на общината артистите са изрисували подлеза на улица "Дубровник" в града.

"Ситуацията с графити културата у нас е сложна: този, който иска да види изкуство няма къде, този който иска да се научи – няма къде", казва Дамян. И смята, че отношението към този тип артисти трябва да се промени, а не да е под общ знаменател с онези хора, "които грабват спрей и на някоя фасада написават "Левски" или "ЦСКА".

"Има много магазини, които бълват спрейове и бои, всеки може да си ги купи, а после всички се оплакват, че фасадите са надраскани. Когато имаме проблем, е редно да помислим за решението му", смята художникът. И допълва: след като е общодостъпно купуването на спрейове, трябва да има и места за рисуване, но това е въпрос на решение. "Тук няма позволени места. В Швейцария например, могат да се рисуват подлези, това е легално и уредено, но ако те видят да правиш това извън тях – подлежиш на санкции", разказва за опита си Николов.

Според него в България има и такива артисти, както и ценители на графити културата. "Затова трябва да се помисли как да се развива и как да бъде вкарано в законови рамки", разказва Дамян, който твърди, че ще продължава да преподава на своите ученици от всякакви възрасти изкуството на графита.

XS
SM
MD
LG