Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кмет в район на Прага получи заплахи, защото не почисти съветски паметник


Кметът на шести район на Прага Ондрей Колар

Кметът на Шести район на Прага Ондрей Колар е бил принуден да напусне града и да бъде поставен под полицейска охрана в петък, след поредица от заплахи, съобщават няколко чешки издания. Повод за това е станал отказът му да разпореди почистването на паметника на съветския маршал Иван Конев, който бе надраскан и залян с боя в края на август.

На 22 август тази година, когато се навършиха 51 години от нахлуването на армиите на Варшавския договор в Чехословакия, статуята бе заляна с червена боя, а в основата ѝ бе написано „ Не на кървавия маршал! Няма да забравим!“.

Пред медиите тогава Колар заяви, че общината няма да участва в почистването на паметника и той ще остане в това състояние, докато от посолството на Русия не започнат да се държат конструктивно и да се върнат на масата за преговори за преместването на статуята.

В момента монументът е обраден със скеле, обвито в найлон.

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин.

След инцидента от посолството на Русия съобщиха, че са изпратили протестна нота на външното министерство на Чешката република.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG