Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кмет в район на Прага получи заплахи, защото не почисти съветски паметник


Кметът на шести район на Прага Ондрей Колар
Кметът на шести район на Прага Ондрей Колар

Кметът на Шести район на Прага Ондрей Колар е бил принуден да напусне града и да бъде поставен под полицейска охрана в петък, след поредица от заплахи, съобщават няколко чешки издания. Повод за това е станал отказът му да разпореди почистването на паметника на съветския маршал Иван Конев, който бе надраскан и залян с боя в края на август.

На 22 август тази година, когато се навършиха 51 години от нахлуването на армиите на Варшавския договор в Чехословакия, статуята бе заляна с червена боя, а в основата ѝ бе написано „ Не на кървавия маршал! Няма да забравим!“.

Пред медиите тогава Колар заяви, че общината няма да участва в почистването на паметника и той ще остане в това състояние, докато от посолството на Русия не започнат да се държат конструктивно и да се върнат на масата за преговори за преместването на статуята.

В момента монументът е обраден със скеле, обвито в найлон.

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин.

След инцидента от посолството на Русия съобщиха, че са изпратили протестна нота на външното министерство на Чешката република.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG