Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън загуби контрол над парламента и Брекзит. Идват нови избори


Британският премиер Борис Джонсън загуби контрола над парламента
Британският премиер Борис Джонсън загуби контрола над парламента

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън понесе поражение при първия си сблъсък с парламента, благодарение на което депутатите иззеха контрола над Брекзит. Текстът, приет от народните представители с 328 срещу 301 гласа, ще им позволи да вземат решение за това дали напускането на Обединеното кралство да стане без сделка, както и срокът за това отново да бъде удължен.

Дебатът започна с реч на премиера, в която той заяви, че с идването му на власт и работата през лятото е постигнат „голям импулс“ в преговорите с Брюксел и евентуално приемане на закон, който да блокира Брекзит без сделка би разрушило постигнатото в преговорите. Той също така призова народните представители да избегнат вариант с нови избори, като гласуват срещу евентуалния закон, който би отнел от него контрола върху процеса по напускане.

По време на речта му обаче депутатът консерватор Филип Лий премина в редиците на партията на Либералдемократите, с което Джонсън на практика загуби работното си мнозинство в парламента.

Малко по-късно председателят на парламента Джон Бъркоу одобри спешен дебат по темата Брекзит, предложен от няколко депутати, които искат да блокират напускането на ЕС без сделка.

Така се стигна и до вота, с който 3 години след референдума, на който бе гласувано за напускане, правителството загуби властта си върху двата най-ключови въпроса – за начина и времето на осъществяване на процеса.

Цели 21 депутати консерватори се разбунтуваха срещу Джонсън, въпреки заплахите му, че всеки, които не го подкрепи, ще бъде изключен от партията.

Гласуването за спиране на Брекзит без сделка ще се проведе в сряда, а при нова загуба за Джонсън се очаква той да свика извънредни избори, за да се опита да си върне контрола. За това ще му бъде необходимо одобрението на поне две трети от членовете на Камарата на общините. Очаква се обаче от най-голямата опозиционна партия на лейбъристите да се възползват от възможността за извънредни избори, нещо за което лидерът ѝ Джереми Корбин вече намекна, че може да се случи при условие, че бъде избегнат вариант за Брекзит без сделка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG