Връзки за достъпност

Извънредни новини

ТЕЦ "Република" край Перник е частично спряна заради непозволено гориво


ТЕЦ "Република" край Перник
ТЕЦ "Република" край Перник

Екоинспекцията в Перник е наредила принудително частично спиране на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки "Топлофикация Перник", съобщи Mediapool. Причината е, че ТЕЦ-а използва като гориво биомаса, без да има разрешително за това.

Това беше установено при проверка от екоинспектори и общински служители с помощта на жандармерията, проведена през нощта. Освен топлофикацията в Перник, проверката обхваща още три централи, свързани с Ковачки - ТЕЦ "Сливен", "Бобов дол" и "Брикел". Поводът за проверките е постъпилият сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества.

Ще бъдат спрени два от парогенераторите на ТЕЦ "Република" край Перник докато тя се върне към спазването на комплексното си разрешително за използваните горива, съобщи Министерството на околната среда и водите. Така ведомството опроверга твърденията на дружеството, че не гори отпадъци, както и на кмета на Перник Вяра Церовска, че там се гори само въглищна смес.

От съобщението стана ясно, че през ноември 2018 г. Церовска е разрешила експериментното изгаряне на биомаса след поискано от ТЕЦ "Република" месеци по-рано разрешение за това. Един от аргументите е, че така се подобрява качеството на въздуха.

Проверката беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след като граждани на Перник излязоха на протест заради опасения, че местния ТЕЦ изхвърля вредни за здравето им и за околната среда емисии. Преди седмица жители на Гълъбово сигнализираха за гъст черен дим, излизащ от ТЕЦ "Брикел" край града. Досега институциите твърдяха, че проблем няма и пределните нива на замърсяване на въздуха не са надминати.

"Извършва се проверка по отношение на спазване на законите, свързани с изгарянето на отпадъци и дали това се извършва по регламентирания от закона начин", поясни по-рано вътрешният министър Младен Маринов.

Според сигнали на граждани и неправителствени организации, в четирите проверявани централи като гориво се използват неопасни отпадъци (RDF) и биомаса. Разрешние за това от тези четири централи има само ТЕЦ "Сливен".

ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Перник" и "Брикел" обаче също за подали инвестиционни предложения за използване на отпадъци като гориво. Снимки и видеоклипове показват, че в тях са складирани отпадъци, които те формално нямат разрешение да горят.

Преди седмица стана ясно, че ТЕЦ "Брикел" очаква да получи разрешение да изгаря поне 500 хил. тона отпадъци годишно (при заявено инвестиционно намерение за малко над 17 хил. тона) до октомври. Това се разбра от проект за споразумение между дружеството и Община Гълъбово, в който пише, че общината ще съдейства за получаванена на разрешението.

ТЕЦ "Брикел" не е получила комплексно разрешително досега, защото решението на екоинспекцията в Стара Загора да позволи промяна в използваното гориво, без да се прави оценка за въздействие върху околната среда преди това, беше атакувано в съда от сдружение „За Земята – Достъп до правосъдие“.

Природозащитници изтъкват, че изгарянето на отпадъци без централата да е специално пригодена за това, е изключително опасно както за околната среда, така и за здравето на хората заради отделяните диоксини и форани. Всяка ТЕЦ е пригодена за работа с конкретен вид гориво и промяната му може да предизвика аварии, предупрежадат още те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG