Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йорданка Фандъкова – жокерът на Борисов в София, обвит в "перки" и димни завеси


Йорданка Фандъкова (в средата)
Йорданка Фандъкова (в средата)

След три поредни мандата (първият е половин) начело на София, в понеделник Йорданка Фандъкова официално обяви, че ще се кандидатира и на следващите местни избори. Нейното решение не бе изненада, въпреки многото критики, които понесе в последния си мандат. Коя е Фандъкова и какво направи за времето си като кмет?

Родена е през 1962 г. в Самоков. Като ученичка се премества със семейството си в София, където завършва 35-та езикова гимназия, а по-късно и СУ „Свети Климент Охридски“ със специалност „Руска филология“. Специализира преподаване на руски в Москва. От 1985 г. работи като преподавател, а през 1998 г. става директор на 73-то СОУ в София. Именно там се запознава с Бойко Борисов, който посещава училището малко след като е избран за кмет на София през 2005 г.

Нагоре с ГЕРБ

Следва покана и Фандъкова става част от екипа на Борисов като зам.-кмет на Столичната община, отговаряща за култура, образование, спорт и превенции на зависимости.

През 2008 г. сайтът за онлайн записване в детските градини в София, за който са платени 400 хил. лева, блокира в момент, когато хиляди родители се опитват да осигурят място за детето си. Случаят се превръща в политически скандал и Фандъкова подава оставка. Борисов обаче не я приема. Мотивът му е, че тя не е била пряко ангажирана с приемането на информационната система, а отговорността се е простирала само до шефа на ресорната дирекция Камен Йорданов, който бе уволнен.

През лятото на 2009 г. ГЕРБ печели парламентарните избори и Фандъкова е избрана за народен представител. Веднага след това е излъчена за министър на образованието в първия кабинет „Борисов“.

Обратно в кметството

Два месеца по-късно Йорданка Фандъкова е издигната като кандидат на ГЕРБ за кмет на София. Тогава кандидатурата ѝ е подкрепена от СДС и ДСБ. Тя спечели близо 70 процента от гласовете при рекордно ниска избирателна активност от 24% и се превърна в първата жена кмет на столицата.

От първия мандат най-ярки остават спомените за борбата със снегопочистващите фирми, които получаваха големи концесионни договори, но състоянието на пътните настилки в столицата по време на зимния период предизвикваше гнева на столичани.

В първия и непълен мандат беше обявено и създаването на общинска полиция като първоначалния план за нея предвиждаше структура от общо 110 души.

Фандъкова бе преизбирана за кмет на изборите през 2011 г. и 2015 г. През това време управлението й бе свързано с предприетите множество ключови ремонти на София.

Успехите бяха свързани с разширяването на метрото, което се случи основно със средства от държавния бюджет и на Европейския съюз, и с ремонти на няколко булеварда в София. Емблематични обаче остават ремонтите на бул. „Дондуков“ и улиците „Иван Вазов“ и „Граф Игнатиев“. Първите два се прочуха с липсата на концепция и проточване във времето.

Ремонтът на "Графа" обаче се открои сред всички. Извършените от свързвана с Валентин Златев фирма дейности се превърнаха в толкова ключова тема, че доведоха до оставката на заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев. Той получи и обвинение за нанасяне на потенциална щета в размер на 5 млн. лева. Крусев бе част от екипа на Йорданка Фандъкова от юли 2016 до декември 2018 г.

Между 2008 и 2018 г. София се раздели с трима заместник-кметовете по транспорта. Велизар Стоилов подаде оставка заради скандал с отдаване на линии от градския транспорт на частни компании. Любомир Христов трябваше да напусне заради разкрития за нередности около обществена поръчка. А Крусев заради "Графа".

Пейки, перки и мръсен въздух

Покрай ремонтите в центъра на София избухнаха и други скандали, свързани с тяхната цена. Появиха се съмнения за поръчки на пейки на цена от 10 хил. лева за бройка, както и за кошчета от по хиляда лева. Въпреки че тогава Фандъкова определи тези данни като фалшиви новини, тя назначи проверка по случая. Оказа се, че все пак има пейки на стойност 8 500 лева, според публикация във в. „Сега“ обществената поръчка е била за стойност на кошчета от 988 лева.

Разминавания в обещанията, думите и действията ѝ пък систематично бяха откривани от станалата популярна група „Спаси София“, която впоследствие също излъчи кандидат за изборите през октомври в лицето на Борислав Бонев. Едно от тези твърдения бе свързано с намаляването на трамвайните линии на София с 10 км., което Фандъкова определи като невярно.

В края на 2017 г. в София се проведоха няколко протеста срещу мръсния въздух в града. Това имаше лавинообразен ефект и хиляди българи започнаха ежедневно да проверяват данните за фини правови частици (ФПЧ) във въздуха, темата стана водеща в социалните мрежи, а на властта дори се наложи да отговаря на въпроси по темата.

Граждани поставиха в домовете си датчици, с които измерваха нивата на ФПЧ и в студените месеци се отказа, че съдържанието им във въздуха на столица надхвърля нормите в пъти. Тогава Фандъкова обясни липсата на конкретно разписани средства за чистота на въздуха в бюджета за 2018 с думите "всъщност целият бюджет е за това". Общината цитира анализи, според които замърсяването се дължи основно на трафика, и затова насочва усилия към подобряване на инфраструктурата и развитието на електрически транспорт.​

За "перките" пък няма смисъл да си спомняме.

Доброто лице на ГЕРБ

Важна тема около управлението на Фандъкова е тази за общинските съветници от ГЕРБ и тяхната роля. Публикации често описваха прекомерната власт в ръцете на някои от тях, а самата Фандъкова бе определяна като фасада. Орлин Иванов и Орлин Алексиев няма да са в листата този път по настояване на Фандъкова, както разказа тя.

Въпреки пасивите от скандалите в София, Фандъкова все пак запази относително висок рейтинг сред българските политици и това я превърна в един от говорителите на ГЕРБ, особено когато става въпрос за по-проблемните теми.

Това може да бъде видяно в няколко случая. Такъв например бе кандидат-президентската кампания на Цецка Цачева. Тогава според много източници на няколко пъти самата Фандъкова е отказала предложение да бъде кандидатът на ГЕРБ. По-късно подкрепи Цачева.

„Всички сме убедени, че през последните години г-жа Цачева се доказа като един отговорен и балансиран политик, като истински държавник и това се признава от всички, които добре я познават, особено от хората, които работят в парламента”, каза Фандъкова за колегата си от ГЕРБ.

Това беше особено важно и когато от партията започнаха да осъзнават, че номинацията на Цачева вероятно не е била най-добрата.

Най-ярко ролята на Фандъкова в ГЕРБ обаче пролича по време на „Апартаментгейт“. Тогава, след първоначалното решение на Цветан Цветанов да не подава оставка от постовете си, именно тя бе първата от партията, която го порица за действията му. След като Цветанов все пак подаде оставка, тя заяви в интервю по „Нова“, че това е закъсняло действие и на негово място тя моментално е щяла да напусне всички постове. Тогава тя говори за морала и сякаш това е именно ролята й – да балансира с усмивка и привидно спокойствие кризите, в които ГЕРБ често влиза и излиза.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG