Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът в Лондон е напът да блокира искания от Борис Джонсън Брекзит без сделка


Борис Джонсън на входа на Даунинг стрийт 10
Борис Джонсън на входа на Даунинг стрийт 10

Долната камара на парламента в Лондон одобри законови текстове, които да блокират излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври без споразумение. Законопроектът задължава премиера Борис Джонсън да иска отлагане на Брекзит, ако не бъде договорена сделка с Брюксел.

Текстовете минаха през Камарата на общините в рамките само на 24 часа и предстои да бъдат разгледани от Камарата на лордовете, припомня Би Би Си. Те бяха подкрепени от 327 депутати от опозиционните партии и от Консервативната партия на Джонсън. Причина за бързането е решението на премиера да поиска замразяване на работата на парламента за пет седмици преди Брекзит, одобрено от кралица Елизабет II. Целта беше депутатите да нямат време да блокират излизане от ЕС без споразумение.

Още в първия си работен ден след лятната ваканция обаче Джонсън понесе поражение в парламента и депутатите иззеха контрола над Брекзит. Текстът, приет от народните представители с 328 срещу 301 гласа, ще им позволи да вземат решение за това дали напускането на Обединеното кралство да стане без сделка, както и дали срокът за това отново да бъде удължен.

Тогава Джонсън каза, че ще инициира предсрочни избори на 14 октомври – датата, на която депутатите трябва да се върнат на работа, ако текстовете бъдат приети и на второ четене в сряда вечер. За да се случи това обаче предложението му трябваше да бъде одобрено от мнозинството депутати, а те се обявиха против предсрочни избори непосредствено преди Брекзит.

Според приетите текстове Джонсън ще има време до 19 октомври да договори сделка или да накара парламента да одобри излизане без сделка. Когато този краен срок изтече, той ще бъде задължен да поиска отлагане на Брекзит за 31 януари 2020 г. Ако Брюксел не се съгласи, депутатите отново са тези, които трябва да одобрят или отхвърлят предложението на останалите членки на ЕС. Освен това министрите ще трябва редовно да се отчитат пред парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG