Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мая Манолова определи като грешка подкрепата си за Орешарски, но не и аферата "Костинброд"


Мая Манолова
Мая Манолова

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова призна, че е правила политически грешки, но не смята, че аферата "Костинброд" с изборните бюлетини е една от тях.

"Това, което направих по така наречения случай "Костинброд", е да подам сигнал. И моят сигнал всъщност се потвърди - бюлетините бяха там. Премиерът да отвори медиите и да види пресконференцията на прокуратурата тогава - не аз говорих в деня за размисъл и в деня на изборите за отпечатани бюлетини, говореше прокуратата", каза тя в ефира на бТВ.

Така Мая Манолова отговори на премиера Бойко Борисов, който в сряда припомни историята с печатницата в Костинброд в навечерието на парламентарния вот през 2013 г. Тогава бившият евродепутат и тогавашен изпълнителен директор на „ТВ7“ Николай Бареков обяви в деня за размисъл преди изборите, че в печатница в града са били отпечатани 400 хил. фалшиви бюлетини, с които да бъде подменен вотът.

Оказа се, че разследването на прокуратурата, което доведе и до преките предавания на Бареков, е започнало по сигнал на Мая Манолова. Впоследствие привлечен като обвиняем по "фалшификацията" бе главният секретар на МС Росен Желязков, който беше оневинен от съда.

Сред грешките си Манолова посочи подкрепата си за кабинета на Пламен Орешарски. "Тогава бях убедена, че това управление ще работи за хората, но оценките в крайна сметка ги дават хората. Правила съм много грешки, стояла съм зад каузи, които след това са се оказали нечисти", каза Манолова.

Тя припомни също, че по време на протестите през 2014 г., заради назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, тя единствена е излязла при недоволните в опит да разговаря с тях. "Намеренията ми бяха почтени - да изляза, да чуя хората какво мислят. Тогава колегите ми се бяха скрили. Струвало ми се е недостойно", заяви Манолова, която гласува за избора на Пеевски да оглави ДАНС.

Манолова нарече обаче "манипулация" твърдението на Борисов, че ГЕРБ са я избрали за народен закрилник. Тя благодари на депутати от ГЕРБ, ако сред тях има такива, които са я подкрепили при тайния вот през 2015 г. за избора ѝ за омбудсман.

Манолова коментира, че намеренията на ГЕРБ не са да правят позитивна кампания, а да започнат с агресивна, черна и мръсна такава: „През последните близо два месеца не са спрели да правят внушения, да натискат хора от моя екип, да се опитват да ги дискредитират, да ме притесняват – пренебрежението, с което се опитват да се отнесат към хората, които са включени в инициативния ми комитет. (…) Нямам никакви съмнения, че това ще бъде тежка битка, с опити да бъда натискана, дискредитирана, аз моето семейство, хората, които стоят до мен. Изобщо от страна на опонента не се очаква позитивна кампания”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG