Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ройтерс: Пречките пред построяването на завода на "Фолксваген" в Турция са преодолени


Турция е уверена, че автомобилният концерн „Фолксваген“ ще избере именно нея за новия си завод в Югоизточна Европа. Това съобщи Ройтерс, като се позова на свои високопоставени източници, запознати с преговорите. България е другата страна в региона, която се бори да привлече инвестицията от около един милиард евро.

Тази седмица турският президент се е срещнал с изпълнителния директор на автомобилния концерн Херберт Дийс, съобщи още агенцията. Според източниците на Ройтерс на тази среща са преодолени по-голяма част от пречките пред потенциалната инвестиция.

„Преди имаше проблеми като данъчния режим върху продажбите на автомобилите. При тази среща беше постигнато почти пълно съгласие по възможните решения. Ако не възникне проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция“, каза източник на Ройтерс.

Целта на преговарящите от турска страна е да се намери решение по отношение на данъците за „Фолксваген“, без то да е в ущърб на сега съществуващите на турския пазар производители на автомобили. През последната година фирми като „Фиат“, „Рено“, „Форд“, „Хюндай“ и „Тойота“ са произвели в Турция над 1.3 млн. коли.

Облагането на по-големите и мощни модели с по-високи данъци кара повечето купувачи и местни производители да се ограничават до двигатели с по-малка мощност и по-компактни автомобили. Статистиката за 2018 г. показва, че 96% от колите в Турция са с двигатели работен обем под 1600 куб. см. За тях се плаща ДДС от 45-60 процента, а за колите с двигатели до 2000 куб. см данъкът се повишава до 100-110 процента, посочва Ройтерс.

Официалното решение за това къде ще бъде построен новият завод ще бъде обявено до седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG