Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заводът на "Фолксваген" и новата оферта на България за субсидии


Добрите отношения между германския канцлер Ангела Меркел и правителството на Бойко Борисов са смятани за предимство
Добрите отношения между германския канцлер Ангела Меркел и правителството на Бойко Борисов са смятани за предимство

България все още участва в съревнованието за новия завод на "Фолксваген" в Източна Европа и решението за неговата локация все още не е взето. Новината бе съобщена от германския вестник „Ханделсблат“.

Пред немското издание българският премиер Бойко Борисов коментира „в писмен вид“, че страната ни е най-добрият избор в региона по отношение на инвестиционния риск". Според премиера подобен проект ще окаже положително въздействие за цяла Източна Европа. Борисов е споделил, че предимствата на България са данъчната система, добрите бизнес отношения с Германия, транспортните връзки и ниската цена на труда. От статията на „Ханделсблат“ за пръв път се разбира още, че правителството е предложило да осигури на "Фолксваген" държавни субсидии.

„Българското правителство предложи на "Фолксваген" възможно най-голямо държавно подпомагане, спазвайки законодателството на ЕС“, пише Борисов.

За желанието на министър-председателя да привлече инвестицията говори и интервю на германския вестник с изпълнителния директор на "Фолксваген" за България Любомир Станиславов. Той заявява, че по време на среща между Борисов и представители на концерна, премиерът е заявил, че ще направи „всичко възможно“ за получаването на инвестицията. Според Станиславов, ако немският автомобилен производител се превърне в първия подобен инвеститор в България, компанията ще се радва на ексклузивен статут.

Статията в немското издание за първи път потвърждава потенциалната локация на завода в България. Това ще бъде теренът на бившия металургичен комбинат „Кремиковци“, който е собственост на Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижима собственост „Соравия“. Информацията е потвърдена от един от архитектите, участвали в процеса на подбиране на потенциална нова локация.

Както "Фолксваген" вече обяви решението за мястото на новия завод на компанията ще бъде взето от Надзорния съвет на компанията през септември. Това потвърждава и членът на съвета и министър-председател на Долна Саксония Щефан Вейл. За „Ханделсблат“ той коментира, че решението ще бъде подчинено на икономическите реалности и няма да бъде повлияно от политически интереси.

Малко преди европейските избори през май президентът Румен Радев обяви, че е получил поздравително писмо от немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер по повод привличането стратегически и световен производител на автомобили. Тогава това доведе до остра реакция от страна на представители на правителството, които подчертаха, че разгласяването на информации по време на течащи преговори може да повлияе негативно на процеса.

За изграждането на завода биха били необходими близо 18 месеца, а според конфиденциален документ, с който „Ханделсблат“ твърди, че разполага, процесът по одобряване на процедурата от българска страна може да продължи между 180 и 210 дни. Прогнозната стойност на проекта е 1,5 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG