Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК планира да наблюдава върховенството на закона във всички страни от ЕС


Франс Тимерманс

Европейската комисия възнамерява да разшири обхвата на наблюдението за спазването на върховенството на закона, което да обхване всички страни членки на ЕС, каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той за пореден път каза, че разпределянето на средства от европейския бюджет ще бъде обвързано със спазването на върховенството на закона. „Европейските данъкоплатци някой ден биха поискали парите им повече да не отиват към държави, където няма върховенство на закона“, каза Тимерманс, цитиран от БТА.

Тимерманс, който беше зам.-председател на Комисията на Юнкер с ресор върховенство на закона и вероятно ще запази този ресор в новата комисия на Урсула фон дер Лайен, изтъкна, че различията по въпроса за законността водят до връщане на границите в ЕС. „Ако различията останат, ще се появят нови граници, например с непризнаването на европейски заповеди за задържане заради съмнения в безпристрастността на съдилищата. Европейските граждани не биха търпели това, мнозинството от тях иска да живее в пространство на споделени ценности.“

Идеята за мониторинг над всички страни членки на ЕС също не е нова. Тя беше лансирана и от Фон дер Лайен при представянето на приоритетите ѝ преди да бъде избрана за председател на ЕК от евродепутатите.

Идеята е наблюдението да обхване всички държави от ЕС с изготвянето на годишни доклади. Предвижда се проверките да обхващат въпроса с еднаквото прилагане на закона към всички, разнообразието на медийната среда, свободата на организациите на гражданското общество, възможността на властите да противодействат на корупцията.

Наблюдението ще бъде еднакво за всички, но по-задълбочено там, където проблемите са повече, поясни Тимерманс. По неговите думи се предвижда при изготвянето на заключенията да бъдат взимани предвид становищата на Съда на ЕС и оценките на ЕК за състоянието на европейската икономика. Тимерманс каза също, че ЕК ще финансира обществени организации, работещи в полза на върховенството на закона.

Франс Тимерманс изтъкна също, че наблюдението на България в сегашния му вид ще бъде прекратено, когато страната изпълни препоръките по Механизма за сътрудничество и проверка. След това оценките за върховенството на закона в България се очаква да станат част от общото наблюдение за върховенството на правото във всички държави в ЕС, каза той в отговор на въпрос на българския евродепутат Петър Витанов (БСП/С&Д).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG