Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВФ премахна и последната преграда пред Кристалина Георгиева


Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд обяви, че е одобрил промяна в устава си, за да отпадне изискването за възраст за поста управляващ директор. Това премахва последното препятствие пред номинацията на българката Кристалина Георгиева, предаде АФП.

В изявление МВФ припомня, че от 1951 г. общите разпоредби забраняваха назначаването на кандидат на възраст 65 години или повече на поста управляващ директор и не позволяваха на титуляра да изпълнява функциите си след навършване на 70 години.

Промяната, одобрена непосредствено преди приключване на процедурата по предлагане на кандидатури, ще позволи да бъде приета тази на Кристалина Георгиева. Понастоящем тя е втори по ранг служител в Световната банка и навърши 66 години на 13 август.

За момента Георгиева е единственият известен кандидат. Тя беше номинирана като кандидат на ЕС на 2 август. Британският вестник "Файненшъл таймс" също прогнозира Георгиева да заеме поста.

"Българката Кристалина Георгиева затвърди вчера статута си на фаворит за ръководната позиция в Международния валутен фонд, след като бившият британски финансов министър Джордж Озбърн оттегли кандидатурата си заради липса на подкрепа преди днешния краен срок за подаване на кандидатури", пише "Файненшъл таймс".

Служители, запознати с процеса на избор, казаха, че няма признаци за поява на друга кандидатура, посочва още изданието.

Преди месец МВФ съобщи, че кандидатурите за приемник на Кристин Лагард начело на фонда се предлагат до 6 септември. Избирането на новия шеф на МВФ ще се състои най-късно на 4 октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG