Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран наруши още задължения от ядреното споразумение


Говорителят на иранската Организация за атомна енергия Бехруз Камалванди, заснет на пресконференция през юли 2018 г.
Говорителят на иранската Организация за атомна енергия Бехруз Камалванди, заснет на пресконференция през юли 2018 г.

Иран е започнал да инжектира уранов газ в нови, по-модерни центрофуги за обогатяване на уран, предаде Би Би Си, като се позова на говорител на ядрената агенция на страната.

Обогатеният уран може да бъде използван за производство на гориво за реактор, но може да служи и за производство на ядрено оръжие.

Въвеждането на нови центрофуги е поредна стъпка, с която Иран нарушава ограниченията, наложени на страната от ядреното споразумение, подписано през 2015 г. Преди два месеца Иран спря да спазва други две ограничения, произтичащи от документа, посочвайки, че прави това в отговор на санкциите, наложени от САЩ.

През 2018 г. Вашингтон се оттегли едностранно от споразумението с аргумента, че Техеран и без друго не спазва своите ангажименти и възстанови санкциите срещу Иран. Според Международната агенция по атомна енергия Иран е започнал да нарушава споразумението едва след излизането на Вашингтон от него, посочва Би Би Си.

Остава малко време, за да бъде спасено споразумението от 2015 г. след оттеглянето на САЩ от него, каза на пресконференция в Техеран в събота говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди. Решението на Техеран да не спазва част от ангажиментите си все още е обратимо, ако останалите страни по споразумението изпълнят своите обещания, каза още той.

Другите страни по споразумението са Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG