Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия и Украйна размениха общо 70 затворници


Режисьорът Олег Сенцов беше сред разменените днес украински граждани.
Режисьорът Олег Сенцов беше сред разменените днес украински граждани.

Русия и Украйна размениха по 35 затворници и арестанти, потвърдиха властите на двете държави пред информационните агенции. Самолетите с бившите задържани вече кацнаха в Киев и Москва, отбелязвайки края на една дългоочаквана операция, интерпретирана като сигнал за възможни по-нататъшни преговори между двете враждуващи страни.

Сред затворниците, върнати в Киев, са режисьорът Олег Сенцов, осъден на 20 години в колония със строг режим по обвинение, че е подготвял терористични актове в анексирания от Русия Крим.

Освен него Русия освободи 24 военни моряци, заловени в Керченския проток, както и осъдените вече украинци Владимир Балух, Павел Гриб, Николай Капрюк, Станислав Клих, Александър Колченко, Евгений Панов, Артур Панов, Алексей Сизонович, Роман Сушченко и Едем Бекиров.

Засега Русия не е потвърдила официално самоличността на руските граждани, освободени от Украйна.

Известно е, че сред затворниците, върнати в Москва, е главният редактор на украинската секция на руската агенция “РИА Новости” Кирил Вишински, когото Украйна подозира в държавна измяна. Освободен е и ключовият свидетел по делото за катастрофата с малайзийския самолет Владимир Цемах, който беше и сред лидерите на паравоенните структури на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Присъствието на Цемах в списъка на затворниците, предназначени за освобождаване, е било задължително условие на Русия, посочи в събота пред “Интерфакс-Украйна” ръководителят на службата за сигурност на Украйна Иван Баканов.

Сред другите, освободени от Украйна, Би Би Си споменава Евгени Мефедов и Павел Долженков, арестувани за сблъсъците в Одеса през 2014 г., както и бившите украински войници Максим Одинцов и Александър Баранов, които преминаха на страната на Русия по време на анексирането на Крим.

Противоречиви съобщения за това, че се подготвя размяна на затворници между двете страни се появиха още на 30 август, но по-късно бяха опровергани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG