Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пентагонът пренасочи 5,2 млн. долара за "Ново село" за стената по границата с Мексико


На полигона "Ново село" се провеждат съвместни учения на българската армия със съюзници от НАТО
На полигона "Ново село" се провеждат съвместни учения на българската армия със съюзници от НАТО

България ще трябва да замести 5,2 млн. долара, които американското министерство на отбраната бе предвидило за склад за муниции на полигона „Ново село“, съобщи „Дневник“. Парите са част от пренасочените от Пентагона 3.6 млрд. долара за стената по границата с Мексико.

Построяването ѝ беше сред оновните предизборни обещания на Доналд Тръмп. Предложението му парите за стената да дойдат от държавния бюджет не беше одобрено от Конгреса. Мексико също отказа да плати за издигането на съоръжението, което цели да спре влизането на нелегални мигранти през южната граница на САЩ. Така се стигна до преразпределение на бюджета на министерството на отбраната.

Вашингтон обяви списъка на обектите, които ще бъдат засегнати. Става дума за 127 проекта на територията на САЩ и в чужбина. Те включват построяване и модернизиране на бази и тренировъчни центрове, изграждане на училища и детски градини за децата на американски военнослужещи и др.

В Европа са засегнати и обекти, обявени като принос за по-добра защита на съюзниците от руската заплаха. България е най-малко засегната, докато пренасочените средства от проекти в Полша, Румъния или Словакия са десетки милиони долари. Пренасочването на средства беше остро критикувано от конгресмени, според които създава рискове за националната сигурност на страната и заобикаля парламента.

По-рано министърът на отбраната Марк Еспър заяви в Лондон, че очаква партньорите в НАТО сами да запълнят изненадващо открилите се дупки в проектите. "Откакто поех временно поста до днес, винаги съм призовавал за повече справедливост в споделянето на бремето. Посланието ми ще бъде "Вижте, ако наистина сте загрижени за сигурността си, тогава може би трябва да видите как да покриете тези проекти вместо нас", защото в много случаи става дума за изграждане на инфраструктура на тяхна територия. Може би трябва да платите тази сметка", цитира думите му Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG