Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втори ТЕЦ на Ковачки спрян заради изгаряне на отпадъци


ТЕЦ “Брикел”

Втори ТЕЦ, свързан с Христо Ковачки, беше спрян в рамките на седмица със заповед на Министерството на околната среда и водите за незаконно горене на отпадъци, пише “Медиапул”.

На ТЕЦ “Брикел” край Гълъбово е наредено от екоинспекцията в Стара Загора да спре производството на ток чрез шест котела от горивната инсталация, където незаконно е била изгаряна биомаса.

Това става, след като на 4 септември беше разпоредено спирането на два парогенератора в ТЕЦ “Перник” поради същата причина.

От екоминистерството добавят, че в комплексното разрешително за работа на ТЕЦ “Брикел” няма позволение за използване на биомаса като източник за производството на ток.

Наложената принудителна мярка е заради невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство, като осигури условия за експлоатация на инсталацията според разрешителното, което има, добавя Дневник.

От ТЕЦ “Брикел” признават, че са горели биомаса, но твърдят, че това е ставало с разрешение, както и че не са превишени екологичните норми.

В същото време пред БНТ жители на Гълъбово се оплакаха от качеството на въздуха и от задушливата миризма, която излиза от комините на ТЕЦ-а.

В позиция на централата, публикувана от агенция “Фокус” се казва, че предприятието е станало част от “предизборната кампания на определена политическа група, която иска да покаже, че може да размаха пръст на друга политическа група, използвайки нас. Смятаме, че е проява на лошо разбиране от политиците ни на това, какво представлява демокрацията”.

”Медиапул” съобщава, че друга централа, свързвана с Ковачки - ТЕЦ “Бобов дол”, е отправила предупреждение срещу разпространяването на невярна информация, след като говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, че централата е изгаряла отпадъци, въпреки че няма разрешително за такава дейност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG