Връзки за достъпност

Извънредни новини

1 милиард телефона са вързани за Европейската навигационна система "Галилео"


"Галилео" разполага с 30 активни сателита на околоземна орбита
"Галилео" разполага с 30 активни сателита на околоземна орбита

Един милиард смартфона са свързани с европейската спътникова система „Галилео”, съобщи Европейската комисия.

15 години след пускането й в експлоатация навигационната система достигна във вторник 1 милиард потребители по целия свят.

С помощта на спътниците на системата телефоните се сверяват и позиционират, като предоставят и услуги за навигация.

Всички нови модели автомобили, одобрени за европейския пазар, са оборудвани със системата eCall, която използва „Галилео“, за да съобщава местоположението на превозното средство на службите за спешно реагиране.

От тази година „Галилео“ е интегрирана и в цифровите тахографи на камионите, като удостоверява изминатото от тях разстояние и скоростта на движение. Така става възможно да се проследи спазването на европейските разпоредби за работното време и почивките на шофьорите на автобуси и на товарни автомобили.

„Галилео“ предоставя и услуга по търсене и спасяване (SAR), която намалява времето за откриване на лице, разполагащо с уред за подаване на сигнал за бедствие, на по-малко от 10 минути в открито море, в планина или в пустиня, като точността на определяне на местоположението е под 2 километра.

„Галилео“ предоставя на властите и възможност за криптирана връзка по време на национални извънредни или кризисни ситуации, като например терористични нападения. Тя позволява гарантиране на непрекъснатостта на връзката между службите дори при поразяване на комуникациите на търговските оператори.

Целта на „ Галилео“ е да осигури независимостта на Европа от други навигационни спътникови системи и нейната стратегическа автономност в областта на спътниковата навигация. Сателитната система е още в тестов период и разпространява сигнала си в комбинация с други навигационни спътникови системи. След приключването на изпитателния период тя трябва да стане напълно автономна.

Преди месец заради проблем в наземните станции на системата сигналът с „Галилео” беше прекъснат в продължение на шест дни, като Европейската комисия не публикува официална информация за характера на инцидента.

В момента навигационната космическа система разполага с 30 активни сателита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG