Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел получи младежта и иновациите в новата ЕК


Урсула фон дер Лайен представя в Брюксел своя екип
Урсула фон дер Лайен представя в Брюксел своя екип

Българската представителка в следващата Европейска комисия Мария Габриел ще отговаря за ресор "Иновации и младеж" в екипа на Урсула фон дер Лайен.

Това съобщи избраната за председател на следващата Еврокомисия в Брюксел, представяйки разпределението на ресорите и структурата на следващата Комисия.

Фон дер Лайен смята да промени радикално Европейската комисия като замени йерархичната структура в нея с работа на клъстери, където комисарите ще бъдат ръководени от трима старши и още петима редови вицепрезиденти по теми. Освен че ще ръководят редовите комисари, старшите вицепрезиденти ще имат и собствени ресори.

Както се очакваше старшите вицепрезиденти ще бъдат Франс Тимерманс (Холандия) и Маргрете Вестагер (Дания). Тимерманс ще отговаря за климатичните политики, Вестагер - за цифровата икономика. Освен това Тимерманс ще бъде комисар за климатичните действия, а Вестагер ще запази могъщия си ресор - конкуренция.

Старши вицепрезидент ще има и от Източна Европа. Това е латвиецът Валдис Домбровскис, който беше вицепрезидент и при Юнкер. Той ще отговаря за икономиката и социалната политика.

Вицепрезидентски статут ще имат и испанецът Жозеп Борел, който ще е върховен представител за външната политика и политика за сигурност, гръкът Маргаритис Схинас, отговарящ за защитата на европейския начин живот и миграцията, Вера Йоурова (Чехия) - за върховенството на закона, хърватката Дубравка Шуица - за демокрацията и демографията и словакът Марош Шефчович за отношенията с останалите европейски институции. Шуица ще отговаря и за подготовката на междуправителствената конференция, която трябва да промени начина на избор на шефове на европейските топ институции.

Специален статут ще има и австриецът Йоханес Хан, който ще прави бюджета на ЕС и ще ръководи европейската администрация. Хан ще докладва директно на Фон дер Лайен.

Белгийският еврокомисар Дидие Рейндерс ще отговаря за правосъдието, а Вера Йоурова ще държи и европейските ценности и прозрачността. Вътрешните работи се поемат от Илва Йохансон от Швеция.

Естония ще управлява енергетиката чрез Кадри Симсон, финландката Юта Урпилайнен ще се грижи добросъседството и отношенията с други държави, а унгарският еврокомисар Ласло Трочани ще вземе за разширяването.

Здравеопазването и безопасността на храните се връщат при Кипър чрез Стела Кириакидес. Земеделието отива у Полша, която номинира члена на Европейската сметна палата Януш Войчеховски за свой еврокомисар. Транспортът ще се управлява от Рована Плумб от Румъния.

Франция, която номинира подуправителя на националната си банка Силви Гулар, взема индустриалната политика, цифровия пазар и отбранителната промишленост. Италианският екс-премиер Паоло Джентилиони е предложен за еврокомисар за икономиката и финансовите въпроси, който ще наблюдава още данъците и статистическата агенция Евростат. Търговията ще се управлява от ирландеца Фил Хоган. За заетостта в следващата Европейска комисия ще отговаря Никола Шмит от Люксембург. А за потребителите, равенството между половете и социалния диалог – Хелена Дали от Малта.

Кохезионните фондове ще се ръководят от португалката Елиза Ферейра - настоящ подуправител на националната банка в Лисабон.

Литовецът Виргиниюс Синкявичюс, който е най-младият еврокомисар – 28-годишен ще вземе ресор „Околна среда и океани“, а словенският дипломат Янез Ленарчич - кризисните ситуации.

Сега предстои кандидатите за еврокомисари да защитят своите качества пред евродепутатите от ресорните комисии преди през октомври Европейският парламент да гласува новия състав. След това комисарите ще бъдат назначени с петгодишен мандат от Съвета на ЕС.

Следващата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG