Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор


Протестиращите се събраха пред Съдебната палата и продължиха на "Марш за право и свобода" към Народното събрание
Протестиращите се събраха пред Съдебната палата и продължиха на "Марш за право и свобода" към Народното събрание

Няколко хиляди граждани се събраха на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор във вторник в София. Протестът беше организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и беше под надслов „Кой избира Главния прокурор? Марш за Право и свобода“.

Протестиращите скандираха „Гешев е позор“ и „Оставка“ и носеха плакати с надписи “Да не превръщаме цацаратурата в гештапо”, “Конституцията не е екстремизъм” и „СТОП“ с лицето на Иван Гешев.

Протестиращите бяха няколко хиляди
Протестиращите бяха няколко хиляди

„Проблемът е системен. Дори Гешев да бъде сменен, ще дойде друг като него“, каза председателят на „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков пред протестиращите. Той изтъкна, че искането на протестиращите е гарантиране на прозрачна процедура и истинско състезание между кандидати за ръководител на държавното обвинение.

Кандидатурата на зам.-главния прокурар Иван Гешев беше издигната от цялата прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не се възползва от правото си да номинира друг и така Гешев остана единствен кандидат.

Протестът срещу кандидатурата на Гешев беше организиран от инициатива "Правосъдие за всеки"
Протестът срещу кандидатурата на Гешев беше организиран от инициатива "Правосъдие за всеки"

„Не може да ни убеждават, че само един юрист е годен да бъде главен прокурор“, каза пред протестиращите Методи Лалов, който подаде оставка като съдия и заяви намерение да се кандидатира за общински съветник в листата на "Демократична България".

След 19 часа протестиращите се събраха пред Съдебната палата, преминаха по ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ и се насочиха към Народното събрание по бул. „Васил Левски“.

Когато стигнаха до Народното събрание, протестиращите направиха жива верига и обиколиха сградата на парламента и зоната за сигурност около нея, хванати ръка за ръка. Целта беше да покажат, че гражданите могат да се обединят, за да постигнат промяна.

Контрапротест в защита на кандидатерата на Гешев
Контрапротест в защита на кандидатерата на Гешев

Около час преди началото на протеста в близо до сградата на БНБ пристигна автобус с роми, голяма част от които носеха еднакви плакати с надпис „Гешев е расист“. Това е препратка към изказването на кандидата за наследник на Сотир Цацаров „и циганите правят така“, за което обаче Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) реши, че не е форма на дискриминация. След кратък разговор с полицаите, охраняващи контрапротеста, повеждащ се по същото време, те бяха насочени в посока към Съдебната палата.

Подкрепящите кандидатурата на Гешев носеха плакати с надписи "Не искаме да ни е страх"
Подкрепящите кандидатурата на Гешев носеха плакати с надписи "Не искаме да ни е страх"

Освен тях на мястото, където предстоеше да започне протеста срещу кандидатурата на Гешев, вече се бяха събрали няколко десетки млади мъже, облечени предимно в черно и със слънчеви очила и качулки. Първоначално те демонстрираха, че подкрепят исканията на демонстрантите срещу номинацията на Гешев, като скандираха „Велислав Величков. Главен прокурор.“ Величков е председател на „Правосъдие за всеки“. Той никога не е предлаган като гражданска кандидатура за поста главен прокурор.

Впоследствие тази група се разпръсна, но остана пред Съдебната палата. Част от нея продължи с протестиращите, когато те се насочиха към парламента. През цялото време полицейското присъствие около групата беше засилено. Организаторите на протеста срещу кандидатурата на Гешев предупредиха за възможни провокации и призоваха гражданите да се движат само по указания маршрут, съгласуван с местните власти и полицията, и да сигнализират, ако забележат нещо нередно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG