Връзки за достъпност

Извънредни новини

Политици са търсили Решетников, а обвиненият в шпионаж Малинов им е давал телефона му


Николай Малинов
Николай Малинов

Бившият депутат от БСП Николай Малинов е имал бизнес контакти с банкера Цветан Василев, когото е запознал с руския олигарх Константин Малофеев. Поддържал е връзки и с Леонид Рештников, но отношенията им са били в рамките на закона. Това декларира обвиненият в шпионаж в полза на две руски организации председател на Национално движение "Русофили" в ефира на бТВ.

"С Леонид Решетников сме големи приятели, познаваме се от 1995 г.", разказа Малинов, отричайки обаче да е организирал срещи между него и български политици.

"Български политици, когато са искали връзка с него – съм давал телефона и да се оправят. Венци Стефанов ми иска телефона и направиха среща с Корнелия Нинова. Аз за тази среща не знаех, а ми я приписаха на мен. Според мен, на тази среща е обсъждан кандидатът на БСП за президент", коментира бившият народен представител от левицата.

Според прокуратурата Малинов е обсъждал как оръжейният завод "Дунарит" може да остане под контрола на Василев чрез прехвърляне на собствеността му към бизнесмена Емилиян Гебрев. По този повод той заяви, че не познава оръжейния предприемач, който беше отровен с неизвестно нервнопаралитично вещество през 2015 г. Има подозрения, че в покушението срещу него са замесени руски граждани. Към "Дунарит" пък от години има интерес от страна на офшорната фирма "Виафот", свързана по данни на "Биволъ" с близкия до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов.

"Делян Пеевски беше дясната ръка на Цветан Василев", добави Малинов с уточнението, че се познава с депутата от ДПС. И добави, че с бившия мажоритарен собственик на КТБ го е запознал експремиерът Сергей Станишев. Впоследствие Малинов запознал банкера с Константин Малофеев.

"Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си – помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия", обясни обвиняемият председател на "Русофили", добавяйки, че с Малофеев са единомишленици, но не е получавал пари от руснака.

"По еднакъв начин разбираме как да се структурира нашият свят – ние се борим за традиционни ценности и многополюсен свят."

Председателят на движение "Русофили" обясни също, че се чувства обиден от поведението на Цветан Василев, защото общите им проекти пропаднали, след като банкерът се е отметнал: "Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Аз се отказах от проекта заради Цветан Василев."

Николай Малинов е обиден и от квалификацията на повдигнатото му преди ден обвинение, тъй като по думите му този състав от Наказателния кодекс е ползван за последно в страната ни през 1978 г.

"Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш намерение да е подсъдно. Защо съм имал намерение да направя комплект от телевизии – идеята ми беше политематична и детска телевизия. Аз се занимавам с телевизия от 20 години."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG