Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът започва преговори за прекратяване на договора за изкупуване на ток от ТЕЦ "Марица Изток 3"


"Марица Изток 3"
"Марица Изток 3"

Правителството разреши в сряда започване на преговори за прекратяване на договора за изкупуване на електроенергия от "Контур Глобал Марица Изток 3" АД, съобщи БТА. Преговорите ще се водят от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на финансите Владислав Горанов, стана ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

„Контур Глобал“ е една от двете американски топлоелектроцентрали в България. Тя и „Ей и Ес Гълъбово“ са най-модерните въглищни централи у нас. За намерението договорите за изкупуване на ток между тях и Националната електрическа компания (НЕК) да бъдат прекратени съобщи Теменужда Петкова преди повече от година. Правителството тогава предложи механизъм, по който да се изчислят компенсациите за собствениците на мощностите, който обаче беше отхвърлен от американските инвеститори.

Тъй като двете централи са на различен етап от изплащането на инвестициите, прекратяването на договорите не може да стане по едно и също време. Според изчисления, цитирани от правителството, инвестициите на „Контур Глобал“ вече са изплатени, докато тези на „Ей и Ес Гълъбово“ все още не са, припомня „Медиапул“. От своя страна, „Контур Глобал“ твърди, че вложенията му са изплатени само на 70%.

Министрите имат мандат и да водят разговори с Европейската комисия, която е изразила готовност да помага в преговорите с американските инвеститори. Брюксел смята договорите за изкупуване на електрическа енергия за неразрешена държавна помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG