Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масови обиски на опозицията в Русия


Повече от 150 офиса и жилища на представители на политическата опозиция бяха претърсени от полицията в Москва в четвъртък. Над 1000 полицаи са участвали в акцията, насочена срещу активисти, свързани с Алексей Навални и с масовите протести преди местните избори миналата седмица.

Обиски в офисите на опозицията се извършват на територията на цяла Русия, съобщава Радио Свобода.

Само един районен съд в Москва е издал 94 постановления за обиски, но според ръководителя на международната правозащитна организация „Агора“ Павел Чиков много претърсвания се извършват без разрешение от магистрат поради спешност.

"Не става дума само за офиси и жилища на координатори, но и домовете на служители и доброволци", каза Леонид Волков, близък помощник на Навални.

"Следствените групи прекъсват видеоналюдението в щабовете. На места и електричеството и достъпа до интернет“, съобщи пресскретарят на Навални Кира Ямиш.

Обиските се извършват без присъствието на служителите, техните адвокати или собствениците на помещенията, добави Волков.

След това служителите и активистите биват отвеждани за разпит в следствието като свидетели, разказа той пред Радио Свобода.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш нарече набезите "акт на сплашване ... за конфискуване на наши материали и парализиране на работата ни".

Набезите идват само четири дни, след като партията на президента Владимир Путин претърпя големи загуби на местните избори, особено в Москва. Навални и много други опозиционни политици бяха възпрепятствани да се кандидатират, но се организираха в т. нар. "умно гласуване" и успяха да намалят броя на избраните съветници, подкрепяни от Кремъл депутати в московския градски парламент.

Преди дни властите започнаха разследване на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални, обвинявайки групата за пране на пари. Блокирани са банковите сметки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG