Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНР сваля от ефир Силвия Великова заради "длъжностната ѝ характеристика"


Силвия Великова
Силвия Великова

Дългогодишният водещ и редактор в "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР Силвия Великова няма да води предаването в петък сутринта. Освен това новото ръководство на националното радио е решило да отнеме и ресора ѝ – съдебна система, който тя отразява като репортер от над петнайсет години.

Решението е на новоназначения и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев, който пое временно поста в четвъртък с решение на УС на БНР на мястото на пенсионирания досегашен ръководител на програмата Ивайло Савов.

Това съобщи пред Свободна Европа самата Великова. Тя е усетила индикации за предстоящата промяна от началото на седмицата. По думите ѝ основният проблем в работата ѝ за новото ръководство е, че е твърде критична към прокуратурата и единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев. Освен това на Великова е било предложено да бъде командирована в Стара Загора, което тя категорично е отказала.

Потърсен за коментар, генералният директор на БНР Светослав Костов отрече това, посочвайки, че единствената причина Великова повече да не води "Преди всички" и да не отразява съдебната система като репортер, е, че по длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт".

"Има ново ръководство на програмата, което решава как тя ще звучи по-добре"


"Има ново ръководство на програмата, което решава как тя ще звучи по-добре. Никой никого не е свалял. Г-жа Великова по длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт" на БНР и тя ще продължи да изпълнява функциите си на старши редактор. Няма длъжностна характеристика на водеща или репортер. Тя има длъжностна характеристика на старши редкатор", заяви Костов в кратко интервю по телефона за Свободна Европа.

На въпрос дали няма друга причина за ограничаването на професионалните ангажименти на Великова, генералният директор отговори: "Няма друга, разбира се. Каква друга причина да има?"

Последва уточняващ въпрос дали проблем за новото ръководство не са се оказали критичните въпроси, които тя традиционно задава на представителите на прокуратурата, включително главния прокурор Сотир Цацаров и настоящия му заместник Гешев, Костов отрече.

"Тя не е твърде критична към прокуратурата в последните два-три месеца, тя е твърде критична към прокуратурата последните 15 години, нали така? Значи, ако е имало някакъв натиск, той би могъл да бъде упражнен през всичките тези 15 години", добави той.

По думите му става въпрос за еднолично решение на Николай Кръстев, който е "един изключителен професионалист". "Аз не случайно съм го привлякъл в моя екип, защото вярвам в неговите възможности, според мен с него програмата ще звучи много по-добре."

Костов допълни, че приоритет на новия временен директор на "Хоризонт" е да "да бъде изчистен профилът" на програмата така, както предвижда и концепцията на самия Костов, представена преди избора му в СЕМ.

"Не знам дали това е първият проблем, мисля, че не е първият, който г-н Кръстев е решил, така че нямам какво повече да добавя", каза още генералният директор на БНР.

"Тя е назначена като старши редактор, тя не е назначена като старши водещ, не е назначена като старши отразяващ прокуратурата"


Помолен да конкретизира с какво точно работата на Силвия Великова като журналист не се вписва в концепцията му за управление на БНР, Костов бе лаконичен: "Тя ще изпълнява длъжностната си характеристика, казах Ви няколко пъти. Тя е назначена като старши редактор, тя не е назначена като старши водещ, не е назначена като старши отразяващ прокуратурата."

Силвия Великова работи в БНР от 1993 г., когато е назначена с конкурс. Отразявала е президентството, но по време на мандата на Георги Първанов ресорът ѝ е сменен и тя започва да отговаря за съдебната система. Като дългогодишен водещ и редактор в "Преди всички", Великова е известна с това, че не се притеснява да задава остри въпроси. Откакто оглавяват прокуратурата, нито Сотир Цацаров, нито Иван Гешев обаче са се отзовавали на нейните покани за интервю. Силвия Великова беше активен участник в протестите срещу бившия генерален директор на БНР Радко Янкулов.

Ръководството на националното радио отнема ресора й шест седмици преди избора на нов главен прокурор. Нейни колеги започнаха още същия ден да събират подписи с искане решението за свалянето ѝ от ефир да бъде отменено. Декларацията, адресирана до ръководството на БНР, СЕМ и Комисията по културата и медиите в парламента, е закачена до служебните асансьори в сградата на обществената медия.

Подписка в подкрепа на Великова, закачена до асансьорите в БНР
Подписка в подкрепа на Великова, закачена до асансьорите в БНР

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG