Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тя задава неудобни въпроси. Силвия Великова, която беше свалена от ефира на БНР


Силвия Великова
Силвия Великова

“Аз съм радио човек. Радиото ми дава свобода”. Това казва за себе си Силвия Великова преди години в свое интервю. Съвсем наскоро пък пред БНР заявява, че “радиото е най-свободната медия”. Когато произнася тези думи тя още не знае, че ще се окаже заплаха за избора на Иван Гешев за главен прокурор, както недвусмислено, по думите й, й е показано днес.

“Не съм очаквала, че несвободата ще ми се случи точно по този начин. Имам биография с различни катаклизми в радиото, но те са ми показвали, че са оцелявали именно радио хората, а не поставените отпред началници”, казва Великова пред Свободна Европа.

В четвъртък стана известно, че дългогодишната водеща и редактор на “Преди всички” в рамките на програма Хоризонт и съдебен репортер на общественото радио Силвия Великова е свалена от ефир, а ресорът й е бил отнет. Решението е на новоназначения и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев, който пое временно поста в четвъртък с решение на УС на БНР на мястото на пенсионирания досегашен ръководител на програмата Ивайло Савов.

Тя е усетила индикации за предстоящата промяна от началото на седмицата. По думите ѝ основният проблем в работата ѝ за новото ръководство е, че е твърде критична към прокуратурата и към единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев. Освен това на Великова е било предложено да бъде командирована в Стара Загора, което тя категорично е отказала.

“Аз не съм радиото, то няма да млъкне [без мен], въпросът е, че някак си не мога да разбера за кого се оказах заплаха”, коментира тя пред Свободна Европа. “Струва ми се нелепо аз да съм заплаха за Иван Гешев. А именно това ми беше подсказано от хората, които ме подготвяха за днешната случка”, разказва тя.

Силвия Великова е журналист с дългогодишна практика в общественото радио. Попада там през 1993 година като стажант, а след това остава на работа. За времето, в което работи в БНР е била част от редица бунтове. Била е и уволнявана.

“Първият бунт, на който присъствах в радиото, беше по времето на Жан Виденов, когато беше голямата сеч на журналисти. Тогава от радиото бяха уволнени големи имена. Тогава обаче бях заек, въртях се около тях, но не бях сред най-дейните, защото бях малка”, разказва Силвия Великова. И продължава: “бунтът на нашето поколение журналисти беше през 2001 година при избора на Иван Бориславов за генерален директор на радиото. Тогава мои колеги и аз бяхме уволнени. Междувременно Върховният административе съд (ВАС) острани Бориславов, заради нарушения на процедурата при избора му, а ние бяхме възстановени от съда като неправомерно уволнени”, разказва Великова.

Тя повтаря, че радиото е най-свободната медия. “Дори в редките случаи, когато Бойко Борисов коментира несвободната на медиите у нас, той винаги дава пример с БНР, че там репортерите могат да питат всичко”, допълва Великова. И отново повтаря: “Не съм цялото радио, гласът на медията няма как да бъде заглушен”.

През пролетта на тази година в интервю за БНР, което предава водещите на медията, Великова заявява: “Много си харесвам работата. Дори понякога се чувствам крайно неудобно, когато трябва да казвам, че не искам да си я сменям. Никога не съм разбирала какво е рутина. Не ми се е налагало да разчитам на това, че зная всичко“.

В медийната гилдия Силвия е известна с точните си и безкомпромисни въпроси. “Може да върне един събеседник пет или шест пъти на един въпрос, докато не получи отговор”, казват за нея журналисти от съдебния ресор.

Силвия Великова е родена на 14 април 1966 година. Завършва българска филология. Майка е на четири деца, които често вместо с приказка за лека нощ са били приспивани с късните емисии новини.

XS
SM
MD
LG