Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската централна банка понижи още лихвата върху депозитите


Председателят на ЕЦБ Марио Драги
Председателят на ЕЦБ Марио Драги

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи в четвъртък лихвата по депозитите в опит да спре обезценяването на еврото. Така лихвата от минус 0,4 става минус 0,5 на сто.

Останалите основни лихви са оставени без промяна. Лихвата по рефинансирането запазва исторически ниското си равнище от 0 процента, уточнява ДПА. А маргиналната лихва се запазва на 0,25 на сто.

Банката на еврозоната обяви, че възобновява стимулиращата си програма за изкупуване на облигации в подкрепа на забавящата се икономика, допълва Асошиейтед прес. Програмата предвижда изкупуване на обликации за 20 милиарда евро месечно от 1 ноември.

ЕЦБ очаква "по-продължителна слабост" на икономиката в еврозоната - песимистична прогноза, която обяснява приетия пакет от стимулиращи мерки.

„Валутният съюз страда от "трайната слабост на международната търговия в среда на продължителна световна несигурност", което засяга особено "производствения сектор", коментира и председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Американският президент Доналд Тръмп коментира, че докато ЕЦБ "успява" да обезцени еврото спрямо долара, Федералният резерв "си седи.

В "Туитър" Тръмп коментира, че мярката ще позволи "на европейците получават пари, за да вземат кредити, докато в САЩ се плащат високи лихви по заемите".

"Европейската централна банка действа бързо, намалявайки лихвите с 10 базисни пункта. Те се опитват и успяват да обезценят еврото срещу МНОГО силния долар, вредейки по този начин на американския износ .... А Федералният резерв седи ли, седи. Те получавате пари, за да заемате пари, докато ние плащаме лихва!", написа Тръмп в "Туитър".

По-рано германският Институт за макроикономическа политика съобщи, че рискът от рецесия в най-голямата европейска икономика се е увеличил до 60% след две поредни тримесечия на свиване на промишленото производство.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира пред БНР негативните очаквания на българския бизнес след два месеца спад на промишленото производство и свиване на износа. Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че засега българската икономика не усеща спада на търговията на международните пазари и няма индикации за задаваща се криза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG