Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът недоволен от името на българския ресор в ЕК


Давид Сасоли
Давид Сасоли

Европейският парламент не е доволен от названието на получения от българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел ресор в следващата Европейска комисия - “Иновации и младеж” и иска то да бъде променено, стана ясно след първото заседание на Председателския съвет на парламента след ваканцията.

“Някои наименования на ресори създават объркване. Не виждам ключови думи като "имиграция", културата я няма, а "изследвания" е друга дума, която липсва. Не можеш да наречеш нещо “Иновации и младеж” - това не означава "изследвания", не означава "култура”, заяви председателят на парламента Давид Сасоли след заседанието на председателите на парламентарните групи в Брюксел в четвъртък следобед.

Гневът на евродепутатите привлече първо наименованието на ресора на гръцкия кандидат-еврокомисар Маргаритис Схинас “Съхраняване на европейския ни начин на живот”. Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че той ще включва миграцията.

Противопоставянето на европейския начин на живот и на миграцията предизвика буря от отрицание в парламента, като някои евродепутати го обявиха за дискриминационно, взето от речника на крайната десница и противоречащо на европейската солидарност, и настояха да бъде променено.

“Вероятно в бързинато е имало леко небрежен подход и така сме стигнали до тези доста странни имена на някои от ресорите”, коментира Сасоли.

Председателите на парламентарните групи ще се срещнат в четвъртък с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург и имената на ресорите ще са част от разговора. Това потвърди в Брюксел председателят на парламента Давид Сасоли.

Фон дер Лайен обясни при представянето на екипа си във вторник, че имената на ресорите са кръстени на главите в нейната встъпителна реч пред Европейския парламент.

Според правилата председателят на Комисията сам определя структурата и разпределя ресорите между кандидати за комисари, номинирани от правителствата на страните членки.

Ресорът, определен на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел “Иновации и младеж” обединява два в настоящата Европейска комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер - Изследвания, наука и иновации и Образование, култура, младеж и спорт.

Председателският съвет на Европейския парламент реши още, че изслушванията на кандидатите за еврокомисари ще са между 30 септември и 8 октомври, а на 23 октомври евродепутатите ще гласуват дали да обрят новият състав на Европейската комисия. Екипът на Фон дер Лайен трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG