Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петимата журналисти от турския вестник "Джумхуриет" вече са на свобода


Турси журналисти издигат брой на "Джумхуриет" по време на протест през 2016 г.
Турси журналисти издигат брой на "Джумхуриет" по време на протест през 2016 г.

Петима турски журналисти от опозиционния вестник "Джумхуриет", които от месеци бяха в затвора по обвинения, свързани с тероризъм, бяха освободени снощи, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на Анадолската агенция.

Вчера турският върховен апелативен съд разпореди карикатуристът Муса Карт и още четирима журналисти да бъдат освободени.

Петимата журналисти са сред общо 14 служители на "Джумхуриет", които през 2018 г. бяха осъдени за подпомагане, чрез репортажи, на три организации, които властта определя като терористични. Жалбите против решението бяха отхвърляни от предишните инстанции.

Случаят предизвика остри критики срещу свободата на словото в Турция. "Джумхуриет" е най-старият ежедневник в страната, създаден през 1924 г., и е от малкото, които не са собственост на олигарх, а се финансират чрез независима фондация.

Вестникът често е имал проблеми с властта. През 2016 г. главният редактор Джан Дюндар избяга в Германия, след като бе осъден за публикувана от него история, разкриваща, че Турция е доставяла оръжие на ислямистки групировки в Сирия.

Около 130 журналисти остават в затвора в Турция, припомня Асошиейтед прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG